Pazar günü, yerel bir acil durum yetkilisi, kazanın nedeninin "kuş çarpması" ya da "kötü hava koşullarının" olabileceğini belirtti. Yetkililer, kesin nedenin yapılacak daha detaylı adli ve ortak bir soruşturma sonucunda belirleneceğini söyledi.
Muan'daki yangın istasyonu şefi Lee Jeong-hyeon, gazetecilere yaptığı açıklamada, uçağın sabah saatlerinde pistten çıktıktan sonra beton bir duvara çarparak alev aldığını, ön iniş takımının muhtemelen açılmaması nedeniyle kazanın meydana geldiğini belirtti. Ulaştırma Bakanlığı, kazaya karışan uçağın 15 yaşında bir Boeing 737-800 jet olduğunu ve Bangkok'tan döndüğünü açıkladı.
Hayatını kaybeden 179 kişiden 85’i kadın, 84’ü erkek, 10 kişinin cinsiyeti ise hemen belirlenemedi. Güney Kore yangın ajansı, sadece iki mürettebat üyesinin hayatta kaldığını ve bunların güvenli bir şekilde kurtarıldığını bildirdi. Sağlık yetkilileri, hayatta kalanların bilincinin açık olduğunu ve hayati tehlikesi bulunmadığını belirtti.
Yangın ajansı, 32 itfaiye aracı ve birkaç helikopterle yangına müdahale etti, yaklaşık 1.570 itfaiyeci, polis memuru, asker ve diğer yetkililer olay yerine gönderildi.
Lee, uçağın tamamen tahrip olduğunu ve yalnızca kuyruk kısmının enkaz arasında tanınabilir kaldığını ifade etti. "Sahada gördüğüm manzara karşısında sadece üzgün olabilirim" dedi.
Bir Hafta Sürecek Yas Dönemi
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, yaptıkları ilk değerlendirmelerde, havaalanı kontrol kulesinin uçağa iniş yapmadan önce kuş çarpması uyarısı gönderdiğini ve uçağın başka bir alanda iniş yapmasına izin verdiğini belirtti. Uyarının ardından sadece bir dakika sonra pilot, sıkıntı sinyali gönderdi. Ardından uçak, pistin sonunu aşarak güvenlik bölgesine kaydı ve duvara çarptı.
Başbakan Yardımcısı Choi Sang-mok, Muan'a giderek, kayıp kişilerin bulunması ve kurbanların kimliklerinin en kısa sürede tespit edilmesi için tüm kaynakların kullanılmasını istedi. Hükümet, Muan'ı özel bir felaket bölgesi ilan etti ve kurbanların ailelerine yardım sağlamak için Cumartesi gününe kadar sürecek ulusal yas ilan etti.
Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Yoon’un başkanlık ettiği acil durum toplantısında kaza ile ilgili detayların konuşulduğu ve başkanlık ekibinin, kazanın sebepleri üzerine soruşturma başlatılması için hükümet yetkililerine bilgi verdiği bildirildi. Yoon, kazaya uğrayanlar için Facebook üzerinden başsağlığı dileklerini iletti.
Jeju Air, kazadan dolayı derin üzüntülerini dile getirerek, kazanın ardından "sonuçları en iyi şekilde yönetmek için ellerinden geleni yapacaklarını" açıkladı.
Jeju Air Başkanı Kim E-bae, televizyonlu bir basın toplantısında, diğer üst düzey yetkililerle birlikte derin bir başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Olayın sorumluluğunu tam olarak hissediyorum" dedi. Kim, şirketin düzenli bakım kontrollerinin ardından uçakta herhangi bir mekanik arıza tespit etmediğini ve hükümetin soruşturma sonuçlarını bekleyeceklerini belirtti.
Bu kaza, Güney Kore’nin havacılık tarihindeki en ölümcül felaketlerden biri olarak kaydedildi. Güney Kore, en son 1997 yılında büyük bir hava felaketi yaşamıştı; o dönemde bir Kore Havayolları uçağı Guam’a düşerek 228 kişiyi hayatını kaybetmişti.