Sağlık

Karın ağrınızın konumu sağlığınız hakkında çok şey söylüyor

Sağlıklı bir yaşam tarzının önemine bir kez daha dikkat çekmek ve size karın ağrıları hakkında önemli ve dikkat edilmesi gereken her şeyi anlatmak istiyoruz.

Abone Ol

DEMET İLCE / MUHABİR

Karnınızın farklı bölgelerindeki yanma, donuk, keskin ağrı veya kramp, vücudunuzun şu anda nasıl hissettiği hakkında çok şey söyleyebilir. Göbek çok sayıda önemli organ ve sinir uçlarını içerdiğinden farklı yerlerde ağrıya neden olabilecek birçok faktör vardır. Sağlıksız bir beslenme, çok fazla yemek ve bazı ilaçlar ülsere, safra taşlarına ve hatta mide yanmasına neden olabilir. Bu nedenle ağrının yerinin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin bir an önce alınması önemlidir.

Yasal Uyarı: Lütfen herhangi bir işlem yapmadan önce bir doktora gidin.

Donuk üst karın ağrısı: Aşırı gaz

Midenizin veya karnınızın üst kısmında hafif bir ağrı hissediyorsanız ve şişkinlik hissediyorsanız, bu muhtemelen orada aşırı gaz olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca başka semptomlar da yaşayabilirsiniz: dalgalar halinde gelen ve midenizin şişmesine neden olan ağrı, midenizde bir şeyin hareket ettiğini hissedersiniz ve geğirirsiniz veya gaz çıkarırsınız.

Nedenleri: Hızlı yemek yemek ve ağzınızla hızlı yutkunmak bu duyguya neden olabilir. Gazlı içecekler, bira, süt ürünleri ve fasulye midede aşırı gaz oluşumuna neden olur.

Çözüm: Bu rahatsız edici durumu önlemek için yukarıda sıraladığımız gıdalardan daha az tüketmek daha iyidir. Bu soruna hızlı bir çözüm, aktif kömür içeren bir hap veya nane yağı hapıdır.

Alt göğüs bölgesinde veya karın bölgesinin üst kısmında ağrı: Mide yanması

Mide yanması (asit reflü), alt göğüs bölgenizde ve karnınızın üst kısmında yanıcı bir ağrı yaratır. Ayrıca boğazınızda yanma hissedebilirsiniz ve bu bazen boğazınızda hissedebileceğiniz garip asidik bir tat ortaya çıkarır.

Nedenleri: Mide ekşimesini tetikleyebilecek çok sayıda yiyecek vardır. Bunların arasında yağlı ve baharatlı yiyecekler, çiğ soğan, çikolata, turunçgiller, kahve ve kafeinli içecekler yer alır.

Çözüm: Aşırı yememeye çalışın; gün içinde 2-3 büyük öğün yerine 5-6 küçük öğün yemek daha iyidir. Ayrıca karnınıza baskı yapmamak ve sigarayı bırakmaya çalışmak için bol giysiler giymeniz önerilir.

Üst karın bölgesinde şiddetli ağrı: Ülserler

Ülserler üst karın ve mide bölgenizdeki keskin ağrının nedeni olabilir. Ülserler mide zarınız hasar gördüğünde ortaya çıkar ve güçlü ağrı kesiciler tarafından da tetiklenebilir. Ülserin diğer belirtileri şunlardır: iştahta değişiklikler, mide bulantısı, kanlı veya koyu renkli dışkı, açıklanamayan kilo kaybı, kusma ve göğüs ağrısı.

Nedenleri: Aspirin, ibuprofen veya diğer antiinflamatuar ilaçların sık kullanımı mideyi olumsuz etkiler ve ülserlere neden olur.

Çözüm: Ülser oluşumunu önlemek için ağrı kesicileri de sınırlandırmalı ve her yemekten önce ellerinizi yıkamalısınız. Tam tahıllı, meyve veya sebzeli bir diyet uygulamak ve sigarayı bırakmak çok önemlidir.

Kramp ve şişkinlik: İrritabl Bağırsak Sendromu

Sindirim sisteminiz hassassa göbek bölgenizde kramp ve şişkinlik hissedebilir ve İrritabl Bağırsak Sendromunu tetikleyebilirsiniz. Bu durumda 2 olası sonuç ortaya çıkabilir. Ya sindirim sisteminiz çok hızlı çalışmaya başlayacak ve ishale yol açacaktır, ya da her şey yavaşlayıp kabız olmanıza neden olacaktır.

Nedenleri: IBS'ye neyin sebep olduğu hala bilinmiyor, ancak bunun anormal gastrointestinal sistem hareketleri, vücut fonksiyonlarına ilişkin farkındalığın artması ve beyin ile gastrointestinal sistem arasındaki iletişimdeki bir bozulmanın belirli bir kombinasyonu nedeniyle olabileceğine inanılıyor.

Çözüm: Bu durumda hangi gıdalara duyarlı olduğunuzu kontrol edip alımını azaltmak daha iyidir.

Kramp ve ishal: Gastroenterit (mide gribi)

Karın bölgenizde keskin ağrı ve kramplar hissediyorsanız, sulu (genellikle kanlı olmayan) ishal, mide bulantısı, kusma, ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısı ve düşük dereceli ateş varsa, bu durum gastroenterit olduğunuzu gösterebilir.

Nedenleri: Kirlenmiş yiyecek veya suyu yerseniz veya içerseniz ya da enfekte bir kişinin aksesuarlarını, havlularını ve kişisel eşyalarını kullanırsanız, gastroenterit ile enfekte olabilirsiniz.

Çözüm: Enfeksiyona yakalanmamak için aşı yaptırın, yemek yemeden önce ellerinizi yıkayın, evinizdeki herkesin ayrı kişisel eşya kullandığından emin olun ve sert yüzeyleri dezenfekte edin.

Hafif ağrı ve hazımsızlık: Laktoz intoleransı

Mide ağrısı ve şişkinlik, laktoz intoleransını gösteren yaygın semptomlardan bazılarıdır. Bu ishale, artan gaza veya kabızlığa neden olabilir. Diğer bazı semptomlar arasında baş ağrıları, yorgunluk, konsantrasyon kaybı, kas ve eklem ağrıları, ağız ülserleri ve idrar yapma sorunları sayılabilir.

Nedenleri: Normalde laktoz intoleransı bağırsak laktaz enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Laktozu 2 küçük şekere (glikoz ve galaktoz) böler ve laktozun bağırsaktan emilmesini sağlar.

Çözüm: Laktoz intoleransınız olduğunu fark ederseniz laktoz içermeyen bir diyet uygulamanız önerilir. Ancak süt ürünlerinden aldığımız kalsiyum ve diğer faydalı elementleri kaybetmediğinizden emin olmak için brokoli, lahana, ton balığı, somon gibi ürünleri ve soya sütü gibi kalsiyumla zenginleştirilmiş ürünleri daha fazla yemeye çalışın.

Gaz, kronik ishal, şişkinlik: Gluten intoleransı

Gluten intoleransının birçok belirtisi vardır ve en yaygın olanları şunlardır: ishal, kabızlık, kokulu dışkı, şişkinlik, karın ağrısı, cilt sorunları, açıklanamayan kilo kaybı ve depresyon.

Nedenleri: Gluten intoleransınız varsa, ekmek, makarna veya buğday içeren diğer yiyecekler ve buğday bazlı içerikli gıda dışı ürünler (örneğin Play-Doh), kozmetikler veya banyo ürünleri bunları tetikleyebilir.

Çözüm: Gluten duyarlılığınızı kontrol altına almak için buğday bazlı yiyecek ve ürünlerden uzak durmanız ve olası tıbbi tedaviler konusunda doktorunuza danışmanız önerilir.

Karnın sağ üst kısmında ve omuz altında şiddetli ağrı: Safra taşı

Vücudunuzda safra taşının varlığını belirtmek o kadar kolay değil. Sindirim sıvılarını karaciğerden ince bağırsağa taşıyan kanallardan birine iltihaplanıp yerleştiklerinde, orada olduklarını gerçekten fark edeceksiniz. Bu durumda semptomlar şu şekilde olacaktır: karnın sağ üst kısmında şiddetli ve ani ağrı, ateş, titreme ve mide bulantısı.

Nedenleri: Safra taşı oluşumunu tetikleyebilecek çeşitli risk faktörleri vardır: aşırı kilolu veya obez olmak, hareketsiz olmak, hamilelik, yüksek yağlı ve yüksek kolesterollü gıdalar tüketmek, lif açısından zengin gıdaları yeterince yememek, kalıtım, diyabet ve ilaç almak. Oral kontraseptifler veya hormon tedavisi ilaçları gibi östrojen içerenler.

Çözüm: Safra taşı oluşumunu önlemek için bazı basit kurallara uymalısınız. Diyet yapıyorsanız öğün atlamayın, kilonuzu kontrol edin; hızlı kilo kaybı safra taşı riskini artırır. Ayrıca sağlıklı kilonuzu korumaya çalışın. Obez veya zayıf olmak vücudunuzu yüksek risk altına sokar.

Sağ alt karın ağrısı: Apandisit

Apendiksin iltihaplanmasına apandisit denir. Acil tıbbi tedavi gerektiren tehlikeli bir durumdur. Apandisit belirtileri göbek yakınında veya karnın üst kısmında sağ alt karına doğru ilerleyen keskin ağrı, karın şişliği, yüksek ateş ve gaz çıkaramamadır.

Nedenleri: Apandisitin nedenleri şunlar olabilir: apendiks içindeki tıkalı açıklıklar, genişlemiş apendiks duvar dokuları (mide-bağırsak sisteminde veya vücudun başka bir bölümündeki bir enfeksiyon nedeniyle), parazitler veya apendiks lümeninizi etkileyebilecek veya hasara neden olabilecek büyümeler karnınız.

Çözüm: Apandisiti önleyemeyiz. Sağlıklı beslenmeye bağlı kalan ve taze sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek yiyecekler tüketen kişilerde apandisit daha az görülür. Apandisit olabileceğinizi düşünüyorsanız, durumunuzu kontrol etmek ve uygun tedaviyi uygulamak için derhal doktorunuzu arayın.

Önemli: Bu rahatsız edici duygulardan herhangi biri başınıza gelirse lütfen derhal doktorunuzla iletişime geçin.