Bu durum, doğrulanmış mpox vakalarının %90’ının Kongo’da görülmesine yol açtı.

Mpox, 1970’ten bu yana KDC’de endemik bir hastalık olarak kabul ediliyor. Küçük çaplı topluluk salgınları şeklinde yayılıyor. Maymun çiçeği olarak bilinen bu virüs, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinden geliyor, ancak daha hafif semptomlar, ateş ve deri döküntülerine neden oluyor. Enfekte hayvanlarla temas veya enfekte bir kişiyle yakın temas yoluyla bulaşabiliyor.

2023 yılında Güney Kivu eyaletine sıçrayan salgında bilim insanları daha bulaşıcı olabileceğini düşündükleri yeni bir mpox türünü tespit etti. Bu tür, komşu Kuzey Kivu eyaletine de yayıldı.

Milyonlarca insan mülteci kamplarına kaçtı! Salgının etkileri katlandı!

Kongo’nun doğusundaki Güney ve Kuzey Kivu eyaletlerinde, minerallerin kontrolü için 120’den fazla silahlı grup hem birbirleriyle hem de Kongo ordusuyla çatışıyor. Bu çatışmalar, milyonlarca insanın mülteci kamplarına kaçmasına neden oldu. Zaten kolera gibi hastalıklarla mücadele eden yetkililer ve yardım kuruluşları, temiz su, sabun ve temel sağlık hizmetlerine erişimi olmayan bu bölgelerde mpox salgınıyla da başa çıkmaya çalışıyor.

Sağlık Bakanlığı boş kadroların listesini yayımladı Sağlık Bakanlığı boş kadroların listesini yayımladı

Birçok topluluk sağlık hizmetlerine erişemiyor; yollar güvenilmez ve ulaşım için saatler süren tehlikeli bot yolculukları gerekiyor. Ayrıca malnütrisyon ve teşhis edilmemiş HIV vakaları, mpox’un ağır seyretmesine yol açabiliyor.

Aşılara duyulan ihtiyaç büyük olsa da, Doktorlar Sınır Tanımıyor'un Kongo temsilcisi Emmanuel Lampaert, asıl önemli olanın vakaları tespit etmek, hastaları izole etmek ve tabandan sağlık eğitimi kampanyaları yürütmek olduğunu belirtti. Aşının sadece yetişkinler için onaylanmış olması ve Afrika’da üretim kapasitesinin bulunmaması işleri zorlaştırıyor. Şu ana kadar Avrupa Birliği ve ABD’den 250.000 doz aşı geldi, ancak ülkede yaklaşık üç milyon doza ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Mpox’a verilen uluslararası tepki, Ebola ve COVID-19’a göre oldukça yavaş kaldı. Sağlık uzmanları, bunun hem fon eksikliği hem de uluslararası ilgisizlikten kaynaklandığını belirtiyor. KDC’de enfeksiyon hastalıkları alanında çalışan Ali Bulabula, Ebola’nın dünya için en tehlikeli virüslerden biri olduğunu ve COVID-19’un küresel ekonomiyi sarstığını, ancak mpox’un hâlâ bir tropikal hastalık olarak görüldüğünü ve Batı ekonomileri üzerinde büyük bir etkisinin olmadığını söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi