Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2012’de “işe göre işçi” prensibiyle oluşturulan platformda “İş ve Meslek Danışmanları” alımı başlamıştı. O günden bu yana 4 bin alım yapılması ve hâlihazırda bekleyen 15 bin danışmanın işsiz kalması projenin ne durumda olduğunu merak konusu haline getirdi.
Atakan Irmak / Diriliş Postası
Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebiyle 2012 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Merkezi Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen üniversiteler İş ve Meslek Danışmanı olmak isteyen adaylara 5 aşamalı sınav sonucu sertifika vererek İŞKUR ve istihdam şirketlerinde çalışma imkânı sağladı. 2012 yılında sertifika alan adaylar arasından 2 bin kişi İŞKUR tarafından istihdam edilirken yine aynı şekilde bir sonraki sene de 2 bin kişi alındı ve süreç bu şekilde tıkanarak 2017 yılına kadar alım gerçekleştirilmedi. Yaşadıkları mağduriyet hakkında Diriliş Postası Gazetesi’ne konuşan
İş ve Meslek Danışmanı Buğra Gülten, “Lisans mezunu her aday İş ve Meslek Danışmanlığı için başvuruda bulunabiliyor. İş hayatında yaşanan işsizlikten dolayı lisans mezunları kendilerine farklı alanlarda iş imkânı oluşturarak kamu personeli olmaya çalışıyor. Asıl işsizliğin bitmesi için İş Ve Meslek Danışmanlarının aktif olarak çalışması gerekiyor. Bizler de bunun için talibiz ve canla başla yapmak istiyoruz. İş ve Meslek Danışmanı olabilmek için MYK’nın yetkilendirdiği 4 kurum bulunuyor. Sakarya, Eskişehir ve Süleyman Demirel üniversitesinin bu konuda yetkileri bulunuyor. İlk etapta lisans mezunu olanlar 750 liralık sınav parasını yatırdıktan sonra sınava girme hakkı kazanıyor. 5 aşamadan oluşan sınavın ilk 3 etabı teorik sorulardan oluşuyor. 2 sınavda uygulamalı olarak yürütülüyor. Bu sınavlardan başarılı bir şekilde geçtiğiniz zaman iş ve meslek danışmanı sertifikasını alabiliyorsunuz. Her geçen gün İş ve Meslek Danışmanı sertifikası alan sayısı artsa da hâlihazırda 15 bin sertifikalı iş bekleyen bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
Projeyi Erdoğan başlattı süreç tıkandı
2012 yılında İş ve Meslek Danışmanları projesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başlattı. İlk olarak İŞKUR bünyesinde danışman alımı başlatıldı. 2012 yılında 2 bin kişiye eğitim verilerek istihdam sağlandı. Daha sonra üniversitelere sınav açma yetkisi verildi. İlk 2 binin ardından 2013 yılında 2 bin kişi daha alındı ve alım süreci tıkandı. Bu proje aynı zamanda Avrupa Birliği uyum çerçevesi kapsamında hayata geçirilmiş durumda.
Hâlihazırda bulunan danışmanlar yeterli değil
Şu an bir danışmana yaklaşık 3 bin civarında danışan düşüyor. Danışmanlar yoğunluğa ilgiye tam anlamıyla yetişemediği için hem iş yükleri çok fazla hem de süreç tam anlamıyla yürütülemiyor. Bu alanda İş ve Meslek Danışmanlarına 2 şekilde iş imkânı sağlanıyor. İlk olarak İŞKUR’un bizzat kendi bünyesinde çalışma imkânı sağlanırken son olarak istihdam şirketlerinin de meslek danışmanları bulundurulmasına karar verildi. Ancak devam eden FETÖ operasyonları kapsamında İŞKUR’da ihraçlar söz konusu olduğu için sayı 3 bin 500 civarına kadar düşmüş durumda. İstihdam şirketleri de büyük şehirlerde hizmet verdiği ve kapasitelerinden dolayı sadece 316 civarında kişiyi işe alabildiğinden dolayı hazırda bekleyen danışmanlar işsiz şekilde beklemeye devam ediyor.
“Her işsize bir iş ve meslek danışmanı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Her işsize bir meslek ve meslek danışmanı olacak’ diyerek projenin müjdesini vermişti. Bu kapsamda Erdoğan’ın sözüyle yola çıktıklarını ifade eden Gülten, “Cumhurbaşkanımızın sözlerine güvenerek bu yola girmeye karar verdik. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirmek ülkemizin gelişmesi kapsamında önemli bir adım olacak ve bu adımı meslek danışmanları aracılığıyla atacağız. Meslek danışmanları işçi ve işveren arasında köprü vazifesinde bulunarak işverenin nasıl bir eleman aradığı konusunda yardımcı oluyor. Proje hayata geçirilmiş ve eksiksiz şekilde işlemiş olsa Türkiye’de kalifiye eleman ve işsizlik sorununa kalıcı çözüm sağlanmış olacak.” dedi.
Alım yapılmadığı halde neden Hâlâ sertifika dağıtılıyor?
İş ve Meslek Danışmanlarının çalışacağı tek kamu kurumu İŞKUR iken ve 16 istihdam şirketinde toplamda 316 kişi alınıyorken her sene neden sınav yapılarak İş ve Meslek Danışmanı Sertifikası dağıtılıyor. Son alımın üzerinden 52 sınav daha gerçekleştirildi. Bu kadar sınav yapılmasına rağmen hiçbir şekilde alım gerçekleştirilmediğini belirten Buğra Gülten, “2012 yılında 2 bin kişinin alınmasıyla iş bulamayan üniversite mezunları İş Ve Meslek Danışmanı olabilmek için sınav kuyruğuna girdi. Bir yılda 12 bin kişi sınava girdi ve hepsi işsiz geziyor. Cumhurbaşkanı’nın başlatmış olduğu proje tam olarak hayata geçirilemezken sınav açmada yetkili üniversiteler sınav açmaya devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.
2 yıl işsiz gezenlerin sertifikası da iptal ediliyor!
Sertifikaların süresi 5 yıl ve aktif olarak 2 yıl çalışmadığınız sürece sertifikaların iptal olmaları söz konusu. İş ve Meslek Danışmanı Buğra Gülten 2013 yılında sertifikasını aldığını ifade ederken 6 ay sonra atanamadığından dolayı sertifikasının iptal olacağının altını çizdi. Tekrar sertifika sahibi olabilmek amacıyla sınav olacağı söylenmesine rağmen sınava girişte tekrar para ödemek zorunda kalınacak. Sertifika almaya başlayanların geneli yüksek lisans mezunu iken donanımlı gençler körelmeye başlamış durumda.
Sınava cazibe olsun diye gerçek dışı reklam yapılıyor
Sınava girilmesi cazibe olsun diye sosyal medyada İş ve Meslek Danışmanlarının KPSS şartı aranmadan kamu personeli olabileceği ilan edilerek her yıl binlerce kişinin mağdur olmasına sebep olunuyor. Ancak sertifikayı almaya hak kazanan danışmanlar sınava KPSS siz başvuruda bulunabilirken danışman olarak atanmaları için KPSS’ye girerek belirlenen baraj üzerinde puan almak zorundalar.
Sosyal medyada işsizler platformu
“Atama bekleyen işsiz İş ve Meslek Danışmanları Platformu sayfasında toplanarak sesimizi yetkililere duyurmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı’na mektup gönderdik, birçok kurum müdürleri ve bakanlarla görüşmemize rağmen yaklaşık 4 yıldır mağdur vaziyette bekliyoruz. İşsizliğimizden dolayı hayatlarımızı ertelemek zorunda kaldık. Bu nedenle bekleyenlerin genelinin yaşı 30’u geçmiş durumda. Özel sektörde çok fazla mağdur bırakıldık. Anlamadığımız işlerde çalışarak maaşlarımızı alamadık. İşsizlik sıkıntısını çok yaşadığımız için bizim gibi mağdur olan kişilere en fazla bizlerin yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda İŞKUR bizleri işe aldıklarından dolayı pişman olmayacaklar. Bizim 4 yıllık mücadelemiz olmasına rağmen kurum içerisinde iş ve meslek danışmanlığı kursu açarak bizlerin daha fazla mağdur olmasına sebep oldular. Biz 4 yıldır işsiz bir şekilde beklerken kurum içerisinde 250 kişi bu sertifikaları aldı mesleklerinin olmasına rağmen.”