Dünya

Güney Afrika'da foklarda kuduz salgını

Afrika'nın güney ve güneybatı kıyılarında yaşayan Cape kürklü foklarda görülen kuduz salgını, deniz memelileri arasında görülen ilk kuduz salgını olma özelliği taşıyor.

Abone Ol

Afrika'nın güney ve güneybatı kıyılarında yaşayan Cape kürklü foklarda görülen kuduz salgını, deniz memelileri arasında görülen ilk kuduz salgını olarak kaydedildi. Güney Afrika'dan Angola'ya kadar uzanan sahil şeridinde yaklaşık 2 milyon Cape kürklü fokunun yaşadığı tahmin ediliyor.

Bilimsel Açıdan Önemli Bir Vaka

Güney Afrika Tarım Bakanlığı'nın temmuz ayında yayımladığı rapora göre, kuduz salgını ilk kez 2023 mayısında fark edildi. Ancak önceki yıllarda ölen foklardan alınan örnekler, ilk vakanın 2022'ye dayandığını gösteriyor. Temmuz sonu itibarıyla 17 vakaya ulaşıldığı ve bu salgının dünya genelinde deniz memelileri arasında ilk kuduz salgını olduğu belirtildi. Cape Town'da faaliyet gösteren Hout Bay Fok Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Kim Hattingh, temmuzdan bu yana vaka sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

İnsanlara Saldıran Kuduz Foklar

Hattingh, kuduz fokların insanlara saldırdığını ve bu nedenle sahilde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, "Foklar insanları ısırdı, ancak ısırıklardan kuduz bulaştığına dair rapor yok. Ancak okyanusta yüzenlerin kuduza karşı aşı olması öneriliyor." dedi. Kuduz olmuş fokların tespitinin zor olduğunu ifade eden Hattingh, fokların düzensiz davrandığını ve 30 dakika içinde öldüğünü belirtti.

Balıkçılık Endüstrisi ve Foklara Yönelik Tehditler

Fok nüfusunun, balıkçılık endüstrisinin yanı sıra geleneksel tıp için talep edilen fok ürünleri nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu belirten Hattingh, fokların her geçen gün daha fazla tehlike altında olduğunu vurguladı.