Ekonomi

Elektrikli araç satışları düşerken otomobil endüstrisinden acil eylem çağrısı

Avrupa Birliği'nde yeni araç satışları Ağustos ayında %18,3 oranında keskin bir düşüş gösterdi. En büyük dört pazarda da satışlar düştü: Almanya'da %27,8, Fransa'da %24,3, İtalya'da %13,4 ve İspanya'da %6,5 oranında azalma yaşandı.

Abone Ol

Elektrikli araçların pazar payı geçen yılın aynı dönemine göre %21'den %14,4'e geriledi. Avrupa otomobil endüstrisi, elektrikli araç satışlarındaki bu duraksamanın, hem otomobil üreticileri hem de ekonomi için maliyetli olabileceğinden endişe duyuyor. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), bu durumun AB'nin sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasını riske atabileceğini belirtiyor.

ACEA'nın açıklamasında, “Sıfır emisyonlu araçların üretiminde ve benimsenmesinde gerekli artışa ulaşmak için gereken altyapının yanı sıra uygun fiyatlı yeşil enerji, satın alma ve vergi teşvikleri eksik. Ekonomik büyüme ve tüketici kabulü de yetersiz” denildi.

İlk Sekiz Ayda Hafif Bir İyileşme

Yılın ilk sekiz ayında ise yeni araç kayıtları %1,4 oranında mütevazı bir büyüme gösterdi. Fransa ve Almanya'da satışlar biraz düştü, ancak İspanya ve İtalya pazarlarında sırasıyla %4,5 ve %3,8 artış görüldü.

Otomobil üreticileri, CO2 emisyon hedeflerine ulaşmak için kısa vadeli bir rahatlama paketi talep ediyor. Durumun çözülmemesi halinde, üreticilerin yaklaşık iki milyon aracın üretimini durdurmak zorunda kalabileceği veya ağır para cezaları ile karşılaşabileceği uyarısında bulunuyorlar.

ACEA, 2025 CO2 hedefleri için kısa vadeli bir rahatlama paketi görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.