Hayat

Dünya üzerinde yabancı gezegenlere benzeyen 15 yer

Abone Ol

Tuhaf ve fantastik yerler için sıklıkla yıldızlara, gezegenlere ve aylara baksak da Dünya'nın kendisi bir bilim kurgu destanına uygun, geniş, çeşitli manzaralara ve yapılara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

1. Uçan Gayzer, Nevada

Bu insan yapımı jeotermal şofben tesadüfen yaratıldı. Bölge su için delinip defalarca kapatıldıktan sonra Fly Gayzer maden yataklarından büyüdü. Bu birikintiler, termofilik alglerle birlikte fantastik kırmızı ve yeşil tonlarını yarattı.

2. Büyük Prizmatik Kaynak, Yellowstone

Yellowstone Millî Parkı'nda bulunan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük; dünyanın ise Yeni Zelanda'daki Pan Gölü ve Dominika'daki Boiling Gölü'nden sonra üçüncü en büyük kaplıcasıdır. Grand Prismatic Spring 1871'de Hayden Jeolojik Araştırması üzerinde çalışan jeologlar tarafından keşfedilmiştir. Kaplıcada mavi, yeşil, sarı, turuncu, altın sarısı, kırmızı ve kahverengi renkler bulunur. Bu renkler prizmadan geçen ışığın oluşturduğu gökkuşağını anımsattığı için kaplıcaya bu isim verilmiştir.

3. Gökkuşağı Dağı, Peru

Vinicunca Dağı, Peru'nun Cusco bölgesinde, Gökkuşağı Dağı olarak da bilinir. Vinicunca veya Yedi Renkli Dağ olarak da bilinen Gökkuşağı Dağı, kar örtüsünün erimesi sonrasında 2015 yılında keşfedildi. Renkli gül, altın, nane ve lavanta şeritleri, dağın mineral yapısından ve zamanla hava koşullarından oluşmuştur.

4. Danakil Çöküntüsü, Etiyopya

Danakil Çöküntüsü, kuzey Etiyopya'nın altındaki üç tektonik plakanın birbirinden ayrılmasının sonucudur. Sıcaklıkların 122 Fahrenheit (50 Celsius) üzerine çıktığı bu ürkütücü çöl oluşumunu kükürt kaynakları, volkanlar, gayzerler, göller ve havuzlar kaplıyor.

5. Hillier Gölü, Avustralya

Avustralya'nın Barbie pembesi Hillier Gölü, şeker rengini alglerden, halobakterilerden ve mikroplardan alıyor ve Ölü Deniz'inkine eşit bir tuzluluk oranına sahip.

6. Kristaller Mağarası, Naica, Meksika

Alçı taşından devasa kristal sütunlar, Kristaller Mağarası'nı dolduruyor. Kristalleri yüz binlerce yıllık ve aktif olarak büyümeye devam ediyor.

7. Prenses Elisabeth kutup araştırma istasyonu, Antarktika

Antarktika'daki Princess Elisabeth istasyonu, ilk sıfır emisyonlu kutup araştırma istasyonudur. Uluslararası Polar Vakfı'na göre merkez "pasif bina teknolojilerini, yenilenebilir rüzgar ve güneş enerjisini ve su arıtma tesislerini entegre ediyor" ve enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmaya adanmış.

8. Habitat 67, Montreal, Kanada

Mimar Moshe Safdie, "apartman binasını yeniden icat etme" misyonuyla 1967'de Montreal'deki yapay bir yarımada olan Cité-du-Havre'de Habitat 67'yi yarattı. Modüler yapı, kentsel yaşamı yeniden keşfetmeyi amaçlıyordu ve bugün benzersiz bir şekilde ayakta duruyor.

9. Eden Projesi, Czrnwall, İngiltere, Birleşik Krallık

Eden Projesi, İngiltere'nin Cornwall şehrinde bulunan, "çevresel uyum ve sosyal eşitlik"e odaklanan bir misyona sahip deneysel bir bahçe, sera ve sürdürülebilirlik merkezidir.

10. Sualtı şelalesi, Mauritius Adası

Hint Okyanusu'ndaki Madagaskar'ın doğusundaki Mauritius adası, mavi lagününün altında bir "su altı şelalesine" ev sahipliği yapıyor. Şelale aslında kıta sahanlığının şiddetli düşüşünün neden olduğu optik bir yanılsamadır.

11. Körfez Bahçeleri, Singapur

Singapur'un Körfez Bahçeleri, Ekim 2011'de halka açılan, "bahçıvanlık ve bahçe sanatının bir örneğidir". Sürdürülebilirlik, uluslararası bahçecilik ve "bahçe içinde bir şehir" sergileme hedefi üzerine kurulmuştur.

12. Salar de Uyuni, Bolivya

Bolivya'daki Salar de Uyun'un ürkütücü ama bir o kadar da güzel manzarası, tuz ve lityum toplama merkezi olmasının yanı sıra turistik bir destinasyondur.

13. Sokotra, Yemen (ejderha kanı ağaçları)

Damar benzeri şemsiye gölgesi ile ejderhanın kanı ağacı, yalnızca Yemen'den iki yüz mil uzakta bulunan uzak Sokotra adasına özgüdür.

14. Dalga, Coyote Buttes, Arizona

The Wave olarak bilinen dolambaçlı, çizgili kumtaşı kaya oluşumu, ABD'deki Arizona-Utah sınırındaki Coyote Buttes'in bir parçasıdır.

15. Svalbard Küresel Tohum Deposu, Norveç

Crop Trust'a göre, Norveç'in Svalbard kentindeki Küresel Tohum Kasası, 4,5 milyon mahsul çeşidini ve 2,5 milyara kadar tohumu depolama kapasitesine sahip olduğundan "dünyanın gıda tedariki için nihai sigorta poliçesidir". Kasa "kıyamet günü" şartlarına dayanmaya hazır.

Kaynak: livescience