Sağlık

Dişlerinizin arasında siyah lekeler mi var? İşte sebebi

Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanma rutininiz kusursuz olsa bile dişlerinizin arasında hoşunuza gitmeyecek lekelerle karşılaşabilirsiniz.

Abone Ol

Gaye Yıldırım/Muhabir

Diş sağlığı ve temizliği hemen herkes için çok önemli. Ancak diş aralarında lekelenmeler de pek çok kişinin korkulu rüyası. Koyu lekelerle karşılaşan bazı insanlar diş hijyenlerinin iyi olmadığından endişelenebilir veya bunları normalde mükemmel olan gülümsemelerindeki kusurlar olarak görebilirler.

Ancak özel bir kliniğin başhekimi Dr. Abdul Azizi'ye göre, bu küçük lekelerin altında yatan bir takım nedenler olabilir ve bunlar da önlenip, düzeltilebilir.

KÖTÜ HİJYENİN İŞARETİ DEĞİL

Dr Abdul, “Dişlerinizin arasındaki koyu lekeler doğası gereği tehlikeli değildir ancak diş eti hastalığı veya diş eti çekilmesi gibi ağız sağlığı sorunlarıyla ilişkili olabilir” diyor.

“Genetik ve diş şekli de dahil olmak üzere çeşitli faktörler lekelerin gelişimlerine katkıda bulunabileceğinden, bunlar mutlaka kötü hijyenin bir işareti değildir. Ancak, gıda parçacıklarını hapsedebilir, ağız hijyeni ve estetiğini etkileyebilir.”

DİŞTEKİ KOYU LEKELERİN POTANSİYEL NEDENLERİ

-Diş eti çekilmesi: Normalde dişlerin köklerini kaplayan diş eti dokusu çekilmeye başladığında, diş kökünün bir kısmı açığa çıktığında ortaya koyu lekeler çıkar. Dişler arasında bir boşluk veya siyah üçgen oluşturabilir.

-Kemik kaybı: Diş eti hastalığı, dişlerin etrafındaki kemik desteğinin kaybına yol açabilir, bu da diş etlerinin dişlerden çekilerek açık alanlar bırakmasıyla sonuçlanabilir, bu açık alanların da dişlerin arasında siyah bir üçgen oluşturmasına sebep olabilir.

-Diş şekli ve boyutu: Özellikle dişler birbirine tam olarak bitişik değilse, arada siyah üçgenler oluşup hijyen eksikliği gibi durabilir.

-Yaşa bağlı değişiklikler: Yaşlandıkça diş eti dokusundaki ve kemik yoğunluğundaki değişiklikler siyah üçgenlere katkıda bulunabilir.

-Dişlerin konumunu değiştirebilen ve bazı durumlarda daha önce olmayan boşluklar yaratabilen diş telleri veya hizalayıcıları içeren ortodontik tedavi

NELER YAPILABİLİR?

Bu faktörlerden bazıları sizin elinizde olmasa da, dişlerinizin arasında siyah üçgenlerin oluşma olasılığını azaltmanın birkaç yolu vardır.

Diş hekimleri, iyi bir ağız hijyeni rutini sürdürmenizi, düzenli diş kontrollerine gitmenizi, diş ipini nazikçe kullanmanızı ve tütün ürünlerinden kaçınmanızı öneriyor.