Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘vize krizi’ açıklaması: Bu sorunun faili ABD’dir

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 870 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ilişkilerden dolayı bazı ülkelerin Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasından rahatsız olacağını ifade etti.

“Vize sorununu biz başlatmadık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına yönelik, “Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara’daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da ‘Ben bunu devletim adına aldım’ gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür.” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna sızmadıysa, o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu tür ajanlara müsaade etmez.” dedi.

“ABD’nin Türkiye temsilcisi olarak görmüyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass hakkında  “Veda ziyaretlerinde bulunuyor büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye’deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim.” ifadelerini kullandı.

“Putin’in bu konuda olumlu yaklaşacağını düşünüyorum” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya Federasyonu ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir proje. Şu anda bu projenin inşaası devam ediyor. Karadeniz’den geçen bu proje kara tarafında bizim topraklarımızdan geçecek. Tabi Sırbistan gibi dostlarımıza yenilenebilir enerjide doğalgazın ulaşmasını arzu ederiz, isteriz. Putin’in de bu konuda olumlu yaklaşacağını düşünüyorum. Kısa zamanda Sırbistan’a doğalgaz ulaşmış olur” ifadelerini kullandı.

“Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi bir dakika tutmaması gerekir”

“Büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa, o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen ‘Türkiye-Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi?’ demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız.”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’in konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“FETÖ ile işimiz olmaz”

15 Temmuz’da hain işgal girişimini düzenleyen Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik açıklamalarda bulunan Vuçiç, “Fetullah Gülen yandaşları ile bizim kesinlikle işimiz olamaz. Sırbistan hiçbir zaman demokratik yolda alınan kararlara saygı duyacak ve aleyhinde çalışmayacak.” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarız”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, Türk yatırımcıların ülkelerine yaptıkları yatırımlara önem verdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Türk iş adamları geliyor ve Sırbistan’da fabrika açacak. Biz bugün serbest ticaret protokolü imzaladık. Serbest ticaret anlaşması imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarız. Gıda alanındaki ürünlerin sayısı artacak ve biz aramızdaki ciroyu bir milyara yükseltmek istiyoruz.”

‘2019’dan sonra gaz alanı’ ile ilgili konuşuldu

Bir ilerleme kaydettik. Mısır, kuru erik ve diğer ürünler. Bütün bunlar bizim için önemli. Sırbistan ekonomisini geliştirecek üretim ve ticaret söz konusu. Başka konulara da değindik. Enerji Bakanlarımız gaz meselesini konuştular. ‘2019’dan sonra gaz alanı’ ile ilgili konuşuldu, alt yapı projelerini de konuştuk.

“Türkiye’yi örnek alıyoruz”

“Türkiye’de çok fazla havalimanı yapılıyor biz de örnek alıyoruz. Sayın Erdoğan’dan rica ettim, bizim Sırbistan’da çok güzel kaplıcalarımız var ama yeteri kadar değerlendirilemedi. Bu kaplıcaları değerlendirmek isterlerse iş adamlarınızı çağırmak istiyorum. Kaplıcadan bizim 96 derece olan suyu kaybediyoruz. Boşa akıyor ve onu değerlendirmeniz için sizi buraya davet ediyorum. Otoban inşaatımız bittikten sonra buna da geçilebilir.”