Ankara 18. Aile Mahkemesi, anlaşmalı boşanma talebiyle açılan davada, Türk Medeni Kanunu’nun boşanma davalarının açılabilmesi için evliliğin en az bir yıl sürmesi gerektiğine dair hükmünün iptalini talep etmişti. Başvuruda, bu sürenin, kişilerin iradelerini yok saydığı, eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve tarafları hukuken geçerli bir evlilik içinde tutarak uzun yargılama süreçlerine zorladığı ifade edilmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin Kararı

Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin iptal istemini reddetti. Mahkeme, evliliğin üzerinden en az bir yıl geçmeden boşanma davası açılabilmesi için kanun koyucunun, aile kurumunun korunmasına yönelik bir takdir yetkisi kullandığını belirtti. Gerekçede, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının kabul edilebilmesi için belirli bir sürenin geçmesinin gerektiği ifade edildi.

MEB’den ‘son hafta’ krizine çözüm! Ders yok atölye var MEB’den ‘son hafta’ krizine çözüm! Ders yok atölye var

Eşlerin Kararlarını Yeniden Değerlendirme İmkanı

Mahkeme, evliliğin üzerinden bir yıl geçmeden boşanma davası açılmasının, eşlere kararlarını yeniden değerlendirme imkanı sunduğunu belirtti. Yani, bir yıllık sürenin dolması, eşlerin daha dikkatli bir şekilde karar almasını sağlayacak bir tedbir olarak kabul edildi. Ancak, aynı zamanda kanunda düzenlenen diğer boşanma sebeplerine dayalı davaların açılmasına engel teşkil edilmediği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi, kişilerin özel hayatına saygı gösterilmesi gerektiğini ancak bu sınırlamanın kişilere orantısız bir yük getirmediğini ve ölçülü olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, evliliğin en az bir yıl sürmesi şartının geçerli kalmasına karar verildi.

Kaynak: AA