Dünya

Burundi'deki maymun çiçeği vakalarının yüzde 30'u 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Doğu ve Güney Afrika Bölgesel Sağlık Danışmanı Paul Ngwakum, Burundi'de bildirilen maymun çiçeği (mpox) vakalarının yüzde 30'unun 5 yaş altı çocuklardan oluştuğunu açıkladı.

Abone Ol

Ngwakum, UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris'in BM Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında yaptığı açıklamada, Burundi'deki çocuklar arasında enfeksiyon oranlarının endişe verici olduğunu belirtti.

Burundi'de bildirilen yaklaşık 600 vakanın üçte ikisinin 19 yaş altı çocuklardan oluştuğunu ifade eden Ngwakum, durumun hızla kötüleştiğini ve son 3 haftada vakalarda yüzde 40'tan fazla artış görüldüğünü vurguladı. Okulların 16 Eylül'de açılmasıyla hedefli müdahalelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ngwakum, ülkede salgın nedeniyle henüz ölüm olmadığını belirtirken, coğrafi alanın sınırlı olduğunu ve ortak çaba ile virüsün yayılmasını engelleyebileceklerini ifade etti. "Virüsü kontrol altına alıp potansiyel olarak salgını can kaybı olmadan sona erdirebiliriz, ancak şimdi daha fazla dikkat ve destekle harekete geçmeliyiz," dedi.

DSÖ Sözcüsü Harris ise, Afrika'da 1 Ocak-8 Eylül 2023 tarihleri arasında toplam 25.093 maymun çiçeği vakası kaydedildiğini ve 723 ölüm bildirildiğini aktardı. 2024'te en fazla maymun çiçeği vakası bildiren ülkelerin Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burundi ve Nijerya olacağını da sözlerine ekledi.