Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 77,56 dolar

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 77,56 dolardan işlem görmekte. Dün en yüksek 77,99 dolara ulaşan Brent petrol, günü 77,62 dolardan tamamladı.

Abone Ol

Bugün saat 09:47 itibarıyla, fiyat yüzde 0,08 azalarak 77,56 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 73,66 dolardan alıcı buldu.

İSRAİL - İRAN SALDIRILARI

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'in İran’a yönelik saldırılarına dair yaptığı açıklamalar, petrol fiyatlarını dün yüzde 4'ün üzerinde yükseltti. Biden, İsrail'in İran'a ait petrol tesislerine saldırı ihtimaline yönelik olarak, "Şu anda bunu tartışıyoruz," şeklinde açıklamada bulundu. "İsrail'in İran'a karşılık vermesine izin verecek misiniz?" sorusuna ise, "Öncelikle biz İsrail'e izin vermiyoruz, tavsiye veriyoruz. Bugün bir şey olmayacak. Bununla ilgili daha sonra konuşacağız," yanıtını verdi.

ORTA DOĞU'DAKİ ÇATIŞMALAR BASKIYI ARTTIRDI

Orta Doğu'da süregelen çatışmaların küresel petrol rezervlerinin çoğunun bulunduğu bölgede şiddetle devam etmesi, fiyatlar üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratıyor. Devam eden gerginliğin küresel petrol arzında aksamalar oluşturabileceğine dair endişeler piyasada etkili olmaya devam ediyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, Orta Doğu'daki çatışmaların daha da tırmanma olasılığının riskleri artırdığını ve bölge ile ötesi için önemli ekonomik sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

ABD'DEN GELEN ZAYIF EKONOMİK GÖSTERGELER

Öte yandan, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de beklenenden zayıf gelen ekonomik göstergeler fiyatların yükselişini sınırlıyor. ABD'de enflasyonun düşeceğine dair güven artarken, bir yandan da resesyon endişeleri sürüyor. Dün açıklanan verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 28 Eylül ile biten haftada 225 bine çıkarak piyasa beklentilerini aştı. Fabrika siparişlerinin ise ağustosta artış yerine yüzde 0,2 azaldığı belirtildi.

Çin'de ise ekonomik hareketliliğin beklenen düzeyde büyümediği endişesi devam ediyor. Eylülde yapılan verilere göre, Çin'in fabrika faaliyeti üst üste beşinci kez daralma gösterdi. Uzmanlar, ülkedeki ekonomik yavaşlama ve emlak krizinin iç talebi azalttığını vurguluyor.

LİBYA MERKEZ BANKASI

Ayrıca, Libya'da Merkez Bankası krizinin çözümünün ardından kapalı petrol sahalarının açılmasıyla birlikte günlük petrol arzının yaklaşık 1,2 milyon varil kapasiteye ulaşacağı öngörülmekte. Libya’daki üretimin küresel arz artışına katkı sağlama beklentisi, fiyatlar üzerindeki artış baskısını hafifletiyor.

Brent petrolde teknik olarak 79,15 ile 82,81 dolar aralığı direnç, 75,49 ile 71,83 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.