Ekonomi

Brent petrolün varil fiyatı 74,78 dolar

Dün Brent petrolün varil fiyatı 75,18 dolara kadar yükseldikten sonra 74,88 dolardan kapandı.

Abone Ol

Saat 10.04 itibarıyla fiyat, kapanışa göre yüzde 0,13 düşerek 74,78 dolara geriledi. Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 70,89 dolardan işlem gördü.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, büyük tüketicilerin ekonomilerindeki yavaşlama sinyallerinden kaynaklanıyor. Özellikle dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'deki talep endişeleri ve OPEC+ grubunun arz artırma bekleyişleri piyasaların odak noktası oldu.

Çin'deki ekonomik kaygılar, talep görünümünü olumsuz etkileyerek fiyatları baskılıyor. Uzmanlar, bu durumun bölgenin en önemli ithalatçısı olan Çin için ithalata ilişkin düşük verilerle birleştiğini ve ekonomik durgunluk endişelerini artırdığını belirtiyor.

Çin, petrol talebinde yaşanan yavaşlama nedeniyle 2000'den bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş yaşadı. Analistler, ülkedeki elektrikli araç satışlarındaki artışın da petrole olan talebi zayıflatacağını ifade ediyor.

ABD ekonomisine yönelik endişeler de petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Son veriler, ağustosta tarım dışı istihdamın 142 bin arttığını, ancak imalat sektörünün son 7 aydır daralma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

OPEC ve diğer üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, petrol ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüş nedeniyle üretim kesintilerini uzatma kararı aldı. Küresel talep yavaşlarken, büyük üreticilerin arz artışı yapacağına dair endişeler fiyatları etkilemeye devam ediyor.

Brent petrol için teknik olarak 75,77 ile 76,61 dolar aralığı direnç, 73,50 ile 72,07 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak izleniyor.