Ekonomi

Bakanlık buğday karşılığı İHA-SİHA ticareti iddialarını yalanladı

Ticaret Bakanlığı, Ukrayna'nın Türkiye'den satın aldığı İHA ve SİHA'ların ödemesini buğday olarak yaptığına dair iddiaların gerçek dışı olduğunu açıkladı. Bakanlık, böyle bir ticaretin gerçekleşmediğini ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü yönündeki iddiaların tamamen yalan olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığı, son günlerde basın ve sosyal medya üzerinden yayılan "Ukrayna'nın Türkiye'den aldığı İHA ve SİHA'ların ödemelerini buğdayla yaptığı ve Türk buğdayının toprağa gömüldüğü" yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, bu tür iddiaların Türkiye’nin savunma sanayi ihracatını karalamaya yönelik bir girişim olduğu belirtildi.

İddialar Asılsız

Açıklamada, Türkiye’nin buğday ithalatında çiftçileri korumak amacıyla %130 oranında gümrük vergisi uygulandığı ve Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithalatın yerli üretimi göz önünde bulundurarak 21 Haziran-15 Ekim 2024 tarihleri arasında durdurulduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, "Ülkemiz ve Ukrayna arasında iddia olunan haliyle bir ticaretin gerçekleşmediği, kamuoyuna açık olan ikili dış ticaret verileri ile de sabittir. Ayrıca, üreticilerimizden temin edilen buğdayın toprağa gömüldüğüne ilişkin olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin 20 Eylül 2024 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile bu yalan ayrıca net bir biçimde ortaya konulmuştur.

Söz konusu iddiaların bu kez ülkemizce Ukrayna'ya gerçekleştirilen İHA ve SİHA ihracatı ile ilişkilendirilerek gündeme getirilmesinin ülkemizin savunma sanayinde yakaladığı ihracatı gölgelemeye yönelik kasıtlı bir girişim olduğu açıkça görülmektedir.

Bu tür yalan iddialar, uyum içerisinde ilerleyen dış ticaret ve tarım politikalarımız üzerinden hedeflerine emin adımlarla yürüyen ülkemiz ekonomisine set çekmeyi amaçlamaktadır." ifadeleri kullanıldı.