Ekonomi

Avrupa'nın beş büyük ülkesi arasında okul malzemelerine en fazla masraf yapan kim?

İtalya ve İspanya gibi daha düşük maaşlara sahip ülkeler, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık gibi daha zengin Avrupa ekonomilerine kıyasla temel okul malzemeleri için ortalama olarak daha fazla para ödüyor.

Abone Ol

Avrupa'nın beş büyük ekonomisi üzerinde yapılan araştırmaya göre, İtalya ve İspanya, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’a kıyasla daha düşük maaşlara sahip olsa da temel okul malzemeleri için en yüksek rakamları ödüyor.

Bu çalışma aynı fiyat aralığındaki süpermarket zincirleri ve okul mağazalarında satılan 20 temel okul malzemesi — kalemler, silgiler, fosforlu kalemler, kalem kutuları, defterler, günceler, çizim blokları, makaslar vb. — üzerine yapılan bir araştırmaya dayanıyor.

En büyük yük ise İtalyan ailelerin omuzlarında. Bu aileler, sadece temel ihtiyaçları karşılamak için, ders kitapları hariç, aylık gelirlerinin yaklaşık %10.80'ini, yani 202,71 €'yu ayırmak zorunda.

İtalya’nın ulusal tüketici derneği Federconsumatori, okul malzemeleri fiyatlarının 2023'e göre %6.6 arttığını belirtti.

En pahalı ürünler sırt çantaları, kalem kutuları ve günceler olarak öne çıkıyor.

Hangi Ülke Temel Okul Malzemeleri İçin En Fazla Ödüyor?

İşte beş büyük ekonomi arasında temel okul malzemeleri alımında sıralama — ders kitapları, yemekler, okul gezileri ve spor ekipmanları hariç:

- İtalya: Ortalama vergi sonrası aylık maaşın %10.80'i (202,71 €)
- İspanya: %9.24 (190,32 €)
- Almanya: %7.10 (185,78 €)
- Birleşik Krallık: %5.65 (£162.68/193,49 €)
- Fransa: %4.84 (140,34 €)

İspanya'daki artan maliyetler, Haziran ayında AB'de dördüncü en yüksek olan enflasyonla kısmen açıklanabiliyor. Ancak İtalya için aynı şey söylenemez, çünkü İtalya, %0.9 ile blokta en düşük ikinci enflasyona sahipti.

Ders kitaplarının fiyatları okuldan okula değişmekle birlikte, önemli bir mali yük oluşturuyor: İtalya'da ortalama 591,44 €, İspanya'da ise 491,90 € ile şimdiye kadar kaydedilen en yüksek rakamlar. Fiyat karşılaştırma sitesi Idealo'ya göre bu, geçen yıla göre 42,67 €'luk bir artış demek.

Almanya ve Birleşik Krallık'ta Maliyetler Artıyor!

Fransa Daha İyi Durumda

Almanya'da da durum giderek endişe verici bir hal alıyor. Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre, okul malzemeleri fiyatları 2022'den 2023'e kadar %5 ile %13 arasında arttı.

Birleşik Krallık'ta temel okul seti genel olarak daha uygun görünüyor. Ancak diğer ülkelerden farklı olarak, Birleşik Krallık'ta üniformalar tüm okullarda zorunlu ve bu da yaklaşık 422 £ (500 €) gibi ek bir maliyet getiriyor.

Fransa, Avrupa'nın büyük beşlisi arasında en iyi durumu sunuyor; temel okul malzemeleri, ortalama aylık maaşın %5'inden daha azına denk geliyor. Ayrıca, ülkenin Aile Birlikleri Ulusal Konfederasyonu (CSF), 2024 yılında Fransız hanelerinde okul harcamalarının genel olarak %6.8 azaldığını bildirdi.

Buna rağmen, Fransa Eğitim Bakanlığı okulları isteklerini sınırlamaya çağırdı. Ağustos ayında yayınlanan bir açıklamada, "Okullar ve kurumlar makul tedarik listeleri hazırlamaya odaklanmalı," denildi. "Her eğitim yılının başında aileler üzerindeki mali yükü azaltmak en önemli öncelik olmalı."