Dünya

Avrupa'da reddedilen sığınmacılar için geri dönüş merkezleri kurulacak

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB dışındaki "geri gönderme merkezleri" kurma projesine güçlü destek verdi.

Abone Ol

Von der Leyen'in önerisi, Brüksel'de gerçekleşecek iki günlük zirve öncesinde AB liderlerine gönderdiği mektupta yer aldı. Zirvede göç konusunun öncelikli gündem maddesi olması bekleniyor.

Yedi sayfalık mektupta, geçen yıl 1,140,000'e ulaşan sığınma başvurularını azaltmak ve düzensiz sınır geçişleriyle insan kaçakçılığını önlemek için öneriler sunuluyor. Bu, Avrupa'nın göç tartışmalarındaki sağa kayışın bir yansıması olarak görülüyor. 

Öneriler arasında, İtalya'nın Arnavutluk ile yaptığı gibi, sığınma prosedürlerini AB dışında gerçekleştirme fikri de yer alıyor. Giorgia Meloni'nin liderliğindeki sağcı İtalya hükümeti, kurtarılan erkek göçmenleri Arnavutluk'ta inşa edilen iki merkeze transfer etmekte. 

Von der Leyen, İtalya-Arnavutluk protokolünü "alışılmışın dışında bir düşünce" olarak nitelendirmişti ve mektubunda bu anlaşmanın sonuçlarının AB'nin göç politikasının bir sonraki adımlarını belirleyeceğini ifade etti. 

Güvenli Üçüncü Ülkeler Belirlenecek!

Von der Leyen ayrıca, "güvenli üçüncü ülkeler" belirlenmesini ve sınır dışı etme oranını artırmayı öneriyor. Geçtiğimiz hafta 17 Avrupa ülkesi, göçmenlerin sınır dışı edilmesi konusunda daha etkili adımlar atılması için Komisyon'a çağrıda bulunmuştu. 

Başkan, "AB'nin göç politikası, burada kalma hakkı olmayanların etkili bir şekilde geri gönderilmesiyle sürdürülebilir olabilir" dedi ve vizeler ile ticaret politikalarının, geri dönüşleri kabul etmeyen ülkelere karşı koz olarak kullanılmasını önerdi. 

Von der Leyen'in mektubunda, insani yardım, insan kaçakçılığıyla mücadele ve uluslararası hukuka uygun çözümler sunma taahhüdü de vurgulandı. Ancak sivil toplum kuruluşları, bu tür önerilerin sığınma hakkını zayıflattığı konusunda uyarıda bulunuyor.