Analiz-Yorum

Ateşkes olmayan bir Libya’da Hafter zararlı çıkar!

Abone Ol

Diriliş Postası Gazetesi Muhabiri Furkan Benli

Libya’da ateşkesten sonraki sürecin nasıl işleyeceğine dair değerlendirmelerde bulunan gazeteci-yazar Mustafa Özcan, bölgedeki anlaşmanın ardından ateşkesin sürekli hale gelebileceğine dikkat çekerek “Aslında Hafter’in düşüncesinde askeri çözüm var. Yani bir şekilde başkent Trablus’u işgal etme niyetinde. Ama karşı irade baskın gelirse kendi sınırında durmak zorunda kalır. Ben ateşkesin kalıcı olacağını düşünmüyorum. Bir de bunu başka bir yönü var. Diyelim ki çatışmalar yeniden başladı. Burada askeri gücün geleceği tayin etmesi yönünde denge önemli. Mesela Türkiye gibi ülkeler Serrac’a destek verecek olursa, Serrac’ın lehine askeri denge biraz sağlanırsa bu takdir-de ateşkesi kamçılar ve ateşkesi daha kalıcı hale getirir. Ya da savaş olsa bile Hafter başarısız olur. Zira 4-5 Nisan’dan bu yana Trablus’a yönelik ataklarında başarısız olmuş ve geri çekilmişti.” dedi.

Hafter’in sürekli hamle yaptığını hatırlatan Özcan, “Peki sebebi nedir bunun diye sorulursa şöyle söyleyebiliriz. Çünkü, arkasındaki güçlerin talimatından dolayı. Bizatihi kendi gücünden dolayı değil kendisini bağlı olduğu güçlerin talimatından dolayıdır. Durum değişirse ve Türkiye orada askeri dengeyi sağlayabilirse o zaman çok fazla savaşmasının çok fazla bir getirisi olmayacaktır. Ancak zayiat olur kendisi için. Belki Serrac’ı da yıpratır ama kendisi de yıpranır ve ilerleme sağlayamazsa da o noktada savaş uzar.” ifadelerine yer verdi.

Gazeteci-Yazar Mustafa Özcan

TÜRKİYE’YE ZARAR VERMEK İSTİYORLAR

Libya’da ateşkes devam etmezse süreç nasıl işler ve Türkiye-Libya anlaşması nasıl etkilenir? Olumsuz etkilenir mi?

Türkiye’nin ateşkesi ve siyasi çözümü istediğini vurgulayan Özcan, eğer Hafter tarafı askeri çözümü dayatacak olursa Türki-ye’de Serrac hükümetine askeri desteğini sürdüreceğini söyledi. Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunun çok net olduğunu belirten Özcan, “Eğer Hafter ilerleme kaydederse Türkiye’nin aleyhine olur mu? Olur. Çünkü Serrac hükümetini devirmek isteyenlerin ikinci amacı bir taşla iki kuş vurmak, Türkiye’ye zarar vermek. Yani Türkiye’nin oradaki pozisyonuna ve imajına zarar vermek. Bunu yapmak isteyebilirler. Serrac ile ilgili plan Türki-ye’ye bağlı yani Serrac’dan çok Türkiye’ye zarar vermek istiyorlar. Türkiye’nin bölgede öne çıkması bazı Arap ve Batılı ülkeleri rahatsız ediyor. Hatta bazen Moskova dahi rahatsız olabiliyor. Çünkü bazen Moskova’nın Libya ve İdlib’de tuzak kurduğu söyleniyor.” İfadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN RUSYA’NIN PARANTEZİNE GİRMESİNİ İSTİYOR

Rusya ve Türkiye’nin İdlib’de birçok anlaşma ve ateşkesin vardı. Ancak hepsinin ihlal edildiği gözlemleniyor. Türkiye’nin Libya’da da Rusya’yı muhatap alması halinde Libya’daki anlaşmanın İdlib’e benzer mi? Libya’da sağlanacak ateşkes İdlib’deki gibi ihlal edilir mi?

“Libya’nın durumu İdlib’den biraz farklı. Şöyle ki Suriye’de rejimin üzerin-de tek söz sahibi Rusya. Ama Libya’da durum böyle değil. Libya’da çok taraflı güçler var. Hafter’in arkasında sadece Rusya yok. Rusya belki belirgin güçlerden bir tanesi ama Libya’da tek söz sahibi değil. Askeri alanda Hafter ile birlikte. Siyasi alanda dengeyi gözetiyor. Yani Rusya bölgede rol kapmaya çalışıyor. İdlib meselesinde yapmak istediği şey şu aslında, Türkiye’nin Rusya’nın parantezine girmesini istiyor.

Türkiye tabi bugüne kadar direndi. Türkiye’nin içeride ve dışarıda daralan ilişkilerinden istifade ederek Türkiye’yi kendi parantezine çekmek istiyor. Oysa bu Türkiye’nin çok kabul edebileceği bir durum değil. Libya’da ise dediğimiz gibi Rusya siyasi bir rol kazandı. Fakat bu rol dalgalanmaya açık bir rol. Yani Suriye’deki gibi değil. Suriye’de 2015 yılından beri varlığını pekiştirdi ve birinci güç oldu. Türkiye ile ilişkisi farklı olmakla birlikte Libya ise durum daha farklı. Rusya’nın pozisyonu orada gerileyebilir. Ben Rusya’nın çok fazla öne çıkabileceğini düşünmüyorum açıkçası. Çünkü Rusya 12 Ocak’ta Moskova’da Türkiye üzerinde bir rol kapma-ya çalıştı. Ama bu kalıcı olmayabilir.”

Lübnan, Suriye ve Türkiye’yi dışlandı

Libya’nın komşu ülkeleri Fas, Tunus, Cezayir ile benzeri anlaşmalara varabilir miyiz?

Türkiye ile Libya arasında Akdeniz üzerinde paralel bir hat olduğunu ve o paralel hattın Türkiye’ye bu imkânı verdiğini hatırlatan Özcan “Mısır ile ileride bu imkân olabilir ama şimdi rejimler birbiriyle uyumlu değil. Zaten biliyorsunuz Mısır’ın da içinde bulunduğu küme Lübnan, Suriye ve Türkiye’yi dışlamış oldu. Ama Tunus ile bu anlaşma mümkün olabilir, teknik olarak bu ne kadar mümkün olabilir tam bilmiyorum. Zira Tunus, Libya ile sınır ülke. Tunus ile kıta sahanlığı veya deniz imkânlarını paylaşma üzerine bir anlaşmaya varılabilir. Ama bu noktada deniz üzerinde bir paralelliğin olması lazım. Libya ile bunu yakalıyoruz ama diğerleri ile bu durumu yakalayabilir miyiz? Teknik bir sorun buna uzmanlarının cevap vermesi gerekir.” dedi.