Analiz-Yorum

ABD İstihbarat Topluluğunun 2024 yılı tehdit değerlendirmesi yayınlandı

ABD istihbarat topluluğunun 2024 yılı tehdit değerlendirmesinde incelenen ülkelerin başını Çin çekti. Rapora göre Çin, “kapsamlı ulusal güçte ABD'yi geçmek, komşularının ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin tercihlerine saygı duymasını sağlamak için için yarışan bir ülke" pozisyonunda.

Abone Ol

ABD İstihbarat Topluluğunun 2024 yılı tehdit değerlendirmesi yayınlandı. Raporda birçok ülke incelendi.  İncelenen ülkelerin başında Çin geldi.

Rapora göre Çin, kapsamlı ulusal güçte ABD'yi geçmek, komşularının ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin tercihlerine saygı duymasını sağlamak için için yarışan bir ülke" pozisyonunda.

Çin başlığı altında ele alınan konular arasında birçok gelişmeye yer verildi.

Raporda Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Çin'i nasıl gördüğünü betimlendi. Xi için “Asya'da önde gelen bir güç ve dünya sahnesinde lider bir ülke” ifadeleri kullanıldı.

Raporda ekonomik aksaklıklara rağmen, Çin'in sermayeyi öncelikli sektörlere yönlendirmek, yabancı teknolojilere bağımlılığı azaltmak ve askeri modernizasyonu sağlamak için devletçi ekonomi politikalarını sürdüreceği öngörüldü.

Rapora göre Çin, ABD'nin Pekin'e yönelik stratejilerinin genelini "rekabetçi önlemler" olarak tanımlıyor ve bunların hepsini Çin'in yükselişini kontrol altına almak, bölgesel ve küresel güç hedeflerine ulaşmasını engellemek için koordine edilen diplomatik, ekonomik, askeri ve teknolojik çabalar bütünü olarak görüyor.

Raporda ABD ile Çin'i karşı karşıya getirecek en önemli konu ise Çin'in Tayvan'la birleşmeye yönelik ısrarı olarak belirtildi. Bu noktada rapora göre Pekin, ABD'nin Çin'in yükselişini baltalamak için Tayvan'ı kullandığını iddia ettiğinden, Tayvan, ÇHC ile ABD arasındaki çatışma için önemli bir potansiyel parlama noktası olarak görülüyor. Rapor Çin'in denizaşırı çabalarına da önemli bir yer verdi. Buna göre Pekin, yurtdışındaki etkisini genişletmeyi ve çeşitli çok uluslu forumlar ve Kuşak ve Yol Girişimi, Küresel Kalkınma Girişimi ve Küresel Güvenlik Girişimi gibi ÇHC markalı girişimler aracılığıyla küresel kalkınmanın şampiyonu olarak görülmeyi hedefliyor. Çin, devlet egemenliğini destekleyen ve siyasi istikrarı bireysel hakların üzerine koyan normlara sahip ve bu da genellikle Batı egemenliğindeki uluslararası kalkınma ve güvenlik forumlarına bir alternatif sunuyor. Bu çabanın bir parçası olarak Pekin, Küresel Güney'de kalkınma ve güvenliği (Pekin'in sömürgeci ve emperyalist baskı altındaki ortak tarihsel deneyimler nedeniyle Çin ile angajmana açık olduğunu düşündüğü alanlar) küresel etki oluşturmanın bir yolu olarak savunmaya çalışıyor; liderlik yapmak; ve ekonomik, diplomatik ve askeri varlığını genişletmek.

Çin'in istihbarat kapasitesi ve stratejisi açısından rapor beklenenden kısa bir metin kaleme almış. Buna göre; -Çin, ÇKP'nin emellerini ilerletmek, ABD ulusal güvenliğine ve küresel etkisine meydan okumak, dünya çapında algılanan rejim tehditlerini bastırmak ve Çin'in yerli S&T sektörlerini desteklemek için ticari sırları ve IP'yi çalmak için küresel istihbarat duruşunu genişletmeye devam edecek. -ÇHC istihbarat servislerinin yetkilileri, Çin'deki her yerde bulunan teknik gözetim ortamından yararlanmaya çalışacak ve Çin sınırlarının ötesindeki siyasi güvenlik hedeflerine karşı izleme, veri toplama ve gelişmiş analitik yeteneklerini kullanmaya çalışacaklar. -Bu noktada bir antrparantez açılmış ve Çin'in, istihbarat operasyonları için yapay zeka ve büyük veri analitiği yeteneklerini hızla genişlettiğinin ve geliştirdiğinin altı çizilmiş ve son olarak şöyle bir değerlendirmede bulunulmuş; daha güçlü istihbarat operasyonları, bu faaliyetlerin Şubat 2023'te ABD'nin yüksek irtifa balonu tarafından uçurulması gibi uluslararası sonuçlara yol açma riskini de artırmaktadır.

Raporda ABD özel sektörü tarafından keşfedilen ÇHC operasyonları, Guam'daki altyapıya yönelik siber saldırıları önceden konumlandırmayı ve Amerika Birleşik Devletleri ile Asya arasındaki iletişimi kesintiye uğratmayı amaçlayan faaliyetler olarak görüldü.