Dünya

AB ve ABD veri paylaşım anlaşmasını onayladı

Avrupa Komisyonu raporuna göre, ABD, Avrupa’nın verilerinin yanlış kullanılmadığını garanti altına almak için gerekli yapıları kurdu ancak, Avrupa Komisyonu’nun kendi notunu kendisinin verdiği iddia ediliyor.

Abone Ol

Komisyon’un raporu, ABD’nin Avrupa’nın veri gizliliği çerçevesini yerine getirdiğini belirtiyor. Bu çerçeve, binlerce teknoloji şirketinin Atlantik üzerinden veri paylaşımını düzenliyor.

Rapor, ABD’deki bir denetim otoritesinin kurulmasını övgüyle karşıladı. Şu anda 2,800’den fazla ABD şirketi bu anlaşma kapsamında sertifikalandırılmış durumda, böylece veri alışverişi daha kolay ve ucuz hale geliyor.

2023 yılında, Avrupa’nın en yüksek mahkemesi, daha önceki iki veri paylaşım düzenlemesini (gizlilik kalkanı ve güvenli liman kararları) iptal ettikten sonra bu yeni çerçeve oluşturuldu. Bir yıl sonra, Avrupa Komisyonu, Avrupa Veri Koruma Kurumu (EDPB), ulusal veri koruma otoriteleri ve çeşitli ABD hükümet departmanlarının temsilcileri, uygulamayı değerlendirdi.

Yeni çerçevenin, Avrupa vatandaşlarının özel verilerinin ABD şirketleri ve istihbarat servisleri tarafından toplanmasının orantısız olduğuna dair yargıların endişelerini gidermesi hedefleniyordu. Ancak eleştirmenler hala şüpheci.

Fransız veri koruma otoritesinin (CNIL) eski üyesi ve eski milletvekili Philippe Latombe, "ABD, Komisyona verdiği sözlere uymuyor" diyerek eleştirilerini dile getirdi. Latombe, ABD’nin Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası’nın (FISA) geçen bahar uzatıldığını ve bunun, Teams, Cisco ve WebEx gibi Amerikan platformları üzerinden veri toplamaya olanak tanıdığını belirtti. Komisyonun bunun farkında olduğunu kabul ettiğini ancak kendi bulgularından sonuç çıkarmadığını vurguladı.

Komisyon’un raporu, FISA’yı kabul ediyor ve gelecekte iyileştirme önlemlerinin alınabileceğini vurguluyor. Çevrimi