Analiz-Yorum

2017 NASİPSE DEV PROJELERİN YILI OLACAK -2

Abone Ol

Muhammed Şimşek / Analiz Haber

Geride bıraktığımız yılda Türkiye’yi ne darbe girişimleri ne ülkeyi kaosa sürüklemeye yönelik saldırılar durdurabildi. Hız kesmeden yoluna devam eden Türkiye’de 2017’deki büyümenin motorunu, Türk Akımı, Akkuyu Nükleer projesi, 1915 Çanakkale Köprüsü ve 3. havalimanı gibi birbirinden büyük projeler oluşturacak. 

Son 14 yıllık süreçte ekonomisi aralıksız olarak büyük mesafeler kateden bir ülke konumuna gelen Türkiye’nin hayata geçirdiği dev projeler, büyümede anahtar rol üstlendi. Bu sürede uzaya 6 uydu gönderen milli ve yerli silahlar üretmeye başlayan, yüksek hızlı tren, Marmaray, Boğaz köprüleri, tünel ve otoyol projeleriyle dur durak bilmeden geleceği inşa etmeye devam eden Türkiye, karanlık ellerin kurduğu hain tuzak ve sinsi planlara da göğüs germeyi bildi.

Türkiye’nin geleceğine ket vurmaya çalışılan dönemde Gezi darbesi, 17/25 Aralık yargı darbesi ve 15 Temmuz askeri darbesiyle ülkedeki büyümeye birileri hep dur demeye çalıştı. Bir milletin geleceğini ipotek altına almaya çalışanların onca hain planlarına rağmen2016 yılında Türkiye’nin ekonomik büyümesi devam etti.

706 Km Otoyol41 tünelMilli yük vagonuKanal İstanbulİstanbul Finans Merkezi3. havalimanı100 “milli” ve “yerli” silah1915 Çanakkale KöprüsüTürk AkımıTANAPAkkuyu Nükleer Santrali

Türkiye’nin büyümesinde motor görevi üstlenecek projelerin bir kısmını ilk yazımızda ele almıştık. Bugün diğer büyük projelerden bahsedeceğiz sizlere.

3. HAVALİMANI PROJESİNİN YÜZDE 30’U TAMAMLANDI

Bugüne kadar devam eden çalışmalarla 100 milyon yolcu kapasiteli İstanbul’un üçüncü havalimanı projesinin ilk etabı yüzde 30 oranında tamamlandı. Bugüne kadar 2 milyar eurodan fazla harcama yapılan projeyle Kadıköy’ün yüzölçümünün 3 katı büyüklükte son sistem teknolojiyle donatılmış bir havalimanı inşa ediliyor.

2016 yılına kara bir leke düşüren Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) gerçekleştirdiği 15 Temmuz askeri darbesine rağmen çalışmaları aralıksız sürdürülen havalimanında çalışan sayısı 30 bine ulaşacak.

2018 yılının Şubat ayında bitirilmesi hedeflenen 3. havalimanı 11 bin futbol sahası büyüklüğünde bir araziye kuruluyor. Proje bitirildikten sonra tam kapasite çalışması durumunda havalimanından 200 milyon yolcu kapasite ile 350’den fazla noktaya uçuş gerçekleştirilebilecek. Bu kapasitesiyle dünyanın en önemli havacılık merkezi olmaya aday havalimanın sağlayacağı ekonomik girdi, daha şimdiden birçok ülkeyi adeta kıskandırıyor.

100 YERLİ MİLLİ SİLAHA YENİLERİ EKLENECEK

Türk Silahlı Kuvvetleri yeni savaş stratejileri, yöntem ve taktiklerine uygun olarak ihtiyaç duyulan yeni nesil silahların üretimi için harekete geçti.

2017 senesi için üretilecek silahların başında yeni nesil İHA’lar geliyor. Ağır bombardımanda ve nokta hedef atışlarda kullanılacak yeni nesil İHA’ya “Akıncı” adı verilecek. Adını Osmanlı’nın öncü birliklerinden alacak olan “Akıncı” İHA’ların motoru, kanadı, kamerası, silahı ve sistemleri, yani her parçası, tamamen yerli imkânlarla üretilecek.

2004 yılından bu yana ABD’de onay vermediği için Türkiye’nin satın alamadığı Reaper sınıfı İHA ile aynı sınıfta yer alacak. 2017’de envantere girmesi öngörülen “Akıncı” silahlı ANKA’dan farklı olarak daha ağır silahlar taşıyacak. Proje sayesinde Türkiye’nin dışa bağımlılığı ortadan kaldırılırken üretilecek bu araç 3. ülkelere de satılabilecek.

2017 yılı içinde bu benzer onlarca projenin tamamlanması hedefleniyor. TSK’nın ihtiyaçlarına göre gerçekleşen bu projeler kapsamında hava, kara ve denizde kullanılmaya yönelik füze, hücum bot ve özel tasarım piyade tüfekleri Türk mühendisler tarafından üretilmeye devam edecek.

Ayrıca son bir yıldır Türkiye’ye akıllı mühimmat ambargosu uygulayan ABD’nin bu tavrına karşılık harekete geçen Türkiye, yerli ve milli imkânlarla akıllı mühimmat yapımı için de çoktan kolları sıvadı.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ

İstanbul’u Çanakkale’ye ve sonrasında Kuzey Ege’ye bağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü tamamlandığında dünyanın en uzun aralıklı asma köprülerinden biri olacak.

Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin temeli 18 Mart 2017’de yani Çanakkale Şehitlerini anma yıldönümünde atılacak. İki kule arası mesafesi 2023 metre olan köprünün 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

Köprü için Anadolu yakasındaki Lâpseki’nin Şekerkaya mevkii ile Avrupa tarafındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkiinde köprü ayaklarının geleceği denizdeki noktalar üzerinde sondaj çalışmalarıyla inceleme yapıldı. 26 Ocak 2017 tarihinde Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilecek olan proje otoyollarla birlikte 9.843.000.000 liraya mal olacak.

DOĞALGAZ VE ENERJİDE YENİ DÖNEM

Uçak krizinin aşılmasından aylar sonra 10 Ekim 2016’da İstanbul’da düzenlenen 23. Enerji Kongresi’nde varılan Türkiye-Rusya büyük mutabakatı hem doğalgaz hem de enerji de yeni bir döneme kapı açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in kriz sonraki ilk kez el sıkıştığı buluşmada Türkiye önemli antlaşmalara imza attı. Bu antlaşamaya göre taraflar Türkiye’yi enerji üssü haline getirip, bağımlılığını azaltacak olan Türk Akımı projesi ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için düğmeye basılması konusunda mutabakat sağladı.

TÜRK AKIMI PROJESİ İLE ENERJİ ÜSSÜ KURULACAK

‘Türk Akımı’ projesiyle Rusya’nın doğalgaz rezervi Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak. 910 kilometresi Karadeniz’in altında 260 kilometresi karada inşa edilecek olan Türk Akımı 2 hattan oluşacak. Hatlardan biri Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak. Diğer hat ise Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak.

Projenin ilk kısmında yer alan Türkiye’ye uzanacak olan hat, 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak ve sadece Türkiye’yi besleyecek. Dev projeyle inşa edilecek boru hattının taşıma kapasitesinin yılda 63 milyar metreküp olması planlanıyor.

Proje kapsamında yaklaşık 14 milyar metreküp gazın Türkiye’de kullanılması geriye kalan 49 milyar metreküplük kısmın Avrupa’ya ihraç edilmesi hedefleniyor.

NÜKLEERDE YENİ ATILIMLAR

İlk olarak 2010 yılında Türkiye ve Rusya arasında atılan imzalarla somutlaşan Akkuyu sahasına kurulacak olan Nükleer Güç Santrali Projesi’nin çalışmaları kaldığı yerden devam edecek. Bu projeyle Türkiye hem yeni bir nükleer güce hem yeni bir sanayi kulvarına sahip olacak.

Santralin her biri bin 1200 MW (MegaWatt) olan dört güç ünitesinden oluşacak ve yılda yaklaşık 35 milyar KWH (Kilovat Saat) elektrik enerjisi üretecek. Projenin Türkiye’nin, elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu nükleer enerjiden karşılaması yönündeki gelecek hedefine de önemli bir katkı sunması bekleniyor.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak proje kapsamında Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli atılmıştı. Sinop’a kurulacak nükleer santrale ilişkin görüşmeler ve enerji yönetiminin üçüncü santrale ilişkin yer tespitine yönelik çalışmaları devam ediyor. Çalışmaların sonunda Türkiye’nin sahip olacağı üç nükleer santralin maliyeti 60 milyar doların üzerinde olacağı hesaplanıyor.

TANAP’TAN İLK GAZ YOLDA

Enerji üssü olma yolunda gelişme kaydeden Türkiye, TANAP projesiyle Azeri gazını da kendi ağı üzerinden Avrupa’ya taşıyacak. Çalışmaları tüm hızıyla devam eden 10 milyar dolarlık proje Avrupa için enerji güvenliği demek. Ancak Türkiye için sağlayacağı yeni iş ve istihdam alanlarıyla ekonomiye büyük bir katkı anlamına geliyor. Zira proje 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden 5 bin kişilik istihdam sağlayarak yol alacak. İlk gaz akışının 2018’de başlaması beklenen projenin tamamının maliyeti 45 milyar doları bulacak.