Gündem

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

Mülteci sorunu bitmiyor, her geçen yıl artarak devam ediyor. 20 Haziran Dünya Mülteci Günü'nde savaş, zulüm ve çatışma nedenleriyle ülkesini terk etmek zorunda bırakılan, yerinden edilen insanları neredeyse her gün haberlerimizde sizler ile paylaşıyoruz.. Küresel bir fenomen olan, uluslararası kurumlar ve ulusal devletlerin de çözmekte yetersiz kaldığı, yeryüzünün her bir köşesinde hissedilen büyük bir soruna dönüştü.

Abone Ol

Nilay Çekiç - Muhabir

Savaşlar, donmuş çatışmalar, gelir eşitsizliği, kötü yönetim gibi göçün bilindik nedenlerine küresel ısınma ve çevre felaketlerinin de eklenmesiyle yaşadığı coğrafyayı terk etmek zorunda kalan insan sayısı daha önce benzerine rastlanmamış bir seviyeye ulaştı. Yaklaşık 100 milyonu aşkın insanın ülkesinden veya ülke içinde zorla yerinden edilmektedir. Günümüz dünyasındaysa bu sayıya her geçen gün yenileri de eklenmektedir. 

Türkiye, dünyadaki en büyük geçici koruma ve güvenli bölgelerden biri haline gelmiştir. Yıllar içinde ülkemiz, insanlık ve dayanışma değerlerini benimsemiş, güvenlik ve barınak arayan insanlara kapılarını açmıştır. Bu süreç içerisinde göç, mülteci, sığınmacı gibi kavramlar gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiş olsa da kimi zaman bilinçli, bazen de farkında olmadan birbiriyle karıştırılan ifadeler olarak çeşitli mecralarda kullanıldı.



İnsan hareketliliğinin üst başlığı olarak göç kavramı her ne kadar öne çıksa da göçmen, mülteci ya da sığınmacı kavramları hukuki sonuçları nedeniyle farklı tanımlara sahip.

Göçmen, mülteci ve sığınmacı..

Birleşmiş Milletler, statüsü, gönüllü ya da gönülsüz göç etmiş olması, göç nedeni ve süresine bakmaksızın, mutat ikametgahından ülke içi ya da dışına taşınan kişileri "göçmen" olarak tanımlıyor. Göçmenler, mültecilerle aynı haklara sahip olmadıkları gibi vatansız olarak da adlandırılamaz.

Yine BM başta olmak üzere Göç İdaresi Başkanlığı ve Cenevre Mülteci Sözleşmesine göre, ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden ikamet ettiği ülkenin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen "vatansız" kişiye yasal süreç sonrasında verilen statüye "mülteci" adı veriliyor.

Uluslararası anlaşmaların özel statü ve hukuksal koruma sağladığı mülteci statüsüne sahip olmayan ancak benzer nedenlerle bulunduğu ülkeyi terk etmek zorunda kalmış ve iltica başvurusunun sonuçlanmasını bekleyen kişilere de "sığınmacı" deniyor.

Göçmen, mülteci ya da sığınmacılar çoğunlukla bilmedikleri bir coğrafyaya göç etmek zorunda kalmanın yol açtığı sorunların yanı sıra ayrıştırıcı, ötekileştirici, bazen de ırkçı muamelelere maruz kalıyor.

Göç konusu uluslararası kamuoyunda çoğunlukla olumsuz gelişmelerle kendine yer bulabiliyor. 



20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde geçmişi, ırkı, milliyeti ve dini ne olursa olsun herkesin güvenlik, özgürlük ve onur içinde yaşayabileceği daha kapsayıcı ve adil bir dünya temenni ediyoruz.