Bakanlıktan Aksaray'da meydana gelen kazaya psikososyal destek Bakanlıktan Aksaray'da meydana gelen kazaya psikososyal destek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi Zirvesi"nde yaptığı açıklamada, Türkiye genelindeki okul ve yurtlarda çocuklar ve gençlerin sağlıklı beslenmesini sağlamak için geniş kapsamlı bir gıda denetimi başlattıklarını açıkladı. Bakan Yumaklı, tarım sektörünün geleceği için sürdürülebilir stratejiler geliştirirken, toplum sağlığının da öncelikli konular arasında olduğunu vurguladı.

Sağlıklı Gıda İçin Denetimler Başladı

Bakan Yumaklı, 23 bin okul, yurt ve etüt merkezi gibi yerlerde denetimlerin başladığını belirterek, bu hafta itibarıyla çocukların ve gençlerin sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak amacıyla başlattıkları denetimlerin iki hafta boyunca devam edeceğini söyledi. Denetimlerin, 81 ilde 8 binden fazla personel ile yürütüleceğini ve bu süreçte uygunsuzluk tespit edilen işletmelere karşı en ağır cezaların uygulanacağını belirtti.

Bakan Yumaklı, gıda denetimlerinin yıl boyu devam ettiğini, ancak bu dönemlerde denetimleri yoğunlaştırarak çocukların sağlığını korumaya yönelik daha kapsamlı adımlar attıklarını ifade etti. Konuşmasında, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlığı her şeyden önemli. Denetimlerimizde bir uygunsuzluk tespit edilirse, ilgili işletmelere karşı en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın," dedi.

Güvenilir Gıdaya Erişim İçin Anlık Bilgilendirme

Bakan Yumaklı, vatandaşların güvenilir gıdaya erişimi konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayarak, 2 Ekim'den bu yana hileli ve sağlığı tehdit eden ürünlerin, Bakanlığın internet sitesinde anlık olarak yayımlandığını hatırlattı. Yumaklı, bu sistem sayesinde tüketicilerin daha hızlı, doğru ve şeffaf bir şekilde bilgilendirildiğini dile getirerek, "Vatandaşlarımızın bu konudaki bilinçlenmesi bizleri memnun ediyor," ifadelerini kullandı. Ancak, yayımlanan uygunsuzlukların tüm sektörü olumsuz etkilememesi gerektiğinin de altını çizdi.

Sürdürülebilir Tarım ve Su Yönetimi Vurgusu

Tarımın sürdürülebilirliği ve su kaynaklarının etkin yönetimi konularına değinen Bakan Yumaklı, dünyada artan nüfusun ve su kaynaklarının hızla tükenmesinin, tarımda daha verimli yöntemlerin geliştirilmesini zorunlu kıldığını belirtti. Küresel ekonomik belirsizliklerin, jeopolitik gerginliklerin ve teknolojik değişimlerin yaşandığı bir dönemde, tarımın ve gıdanın stratejik önemine bir kez daha dikkat çekildiğini ifade eden Yumaklı, "Dünyada 1960 yılında 3 milyar olan nüfusun, 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması bekleniyor. Türkiye nüfusu ise aynı dönemde 27 milyondan 105 milyona çıkacak. FAO verilerine göre, bu büyüme karşısında yüzde 50 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacak. Bakanlık olarak, projeksiyonlarımızı bu gerçekler üzerine inşa ettik," dedi.

Tarımda üretim planlamasına önem verdiklerini belirten Yumaklı, sözleşmeli üretim modelini teşvik ettiklerini ve tarım arazilerinin işlenerek ekonomiye kazandırılması için düzenlemeler yaptıklarını da vurguladı. Tüm tarımsal üretim alanlarının kayıt altına alınmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, "Bir karış toprağımızın dahi boş kalmaması için büyük çaba sarf ediyoruz," diye ekledi.

Su ve Sulama Yatırımları Sürüyor

Tarım ve su kaynakları yönetimi konularına da değinen Bakan Yumaklı, suyun ve sulama altyapısının gıda güvenliğinin temel taşlarından biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu alandaki potansiyelini artırmak için son 22 yılda 10 binden fazla su ve sulama tesisi inşa ettiklerini ve bu tesisler için 2,4 trilyon liradan fazla kaynak kullandıklarını belirtti. Yumaklı, su kaynaklarının korunmasının ve tarım sektörünün bu kaynaklara erişiminin büyük bir öncelik taşıdığını dile getirdi.

Tarım Orman Şurası 2025'te Gerçekleştirilecek

Yumaklı, tarım sektörünün geleceğini şekillendirmek ve sektördeki tüm paydaşların katılımıyla ortak bir fikir birliği sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Şurası'nın 2025 yılında toplanacağını duyurdu. Daha önce 1997, 2004 ve 2019 yıllarında yapılan şuralardan sonra bu dördüncü büyük şuranın tarım sektörünün geleceği açısından önemli bir adım olacağını belirtti. Yumaklı, "Şura sürecinde, tarım ve ormancılık alanlarında gelecek 10 yıllarda sektörü nelerin beklediğini tartışarak yeni stratejiler geliştirmeyi amaçlıyoruz," diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmasında, Türkiye’nin coğrafi avantajlarına da dikkat çeken Yumaklı, Türkiye’nin konum itibarıyla hem kara, hava, deniz bağlantılarında hem de enerji yollarında güvenli bir yatırım limanı olarak öne çıktığını ve tarımın bu avantajları kullanarak büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Bu kapsamda yapılacak çalışmaların, tarımın geleceği için sağlam temeller atacağına inandığını söyleyen Yumaklı, sürdürülebilirlik odaklı projelerin artarak devam edeceğini ifade etti.

Kaynak: AA