Sivas’ta meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, büyük paniğe yol açtı. Depremin ardından yaşanan sarsıntılarla ilgili açıklama yapan deprem uzmanı Prof. Dr. Fikret Koçbulut, MTA’nın aktif fay haritasında yer almayan bir noktada yeni bir fayın belirlendiğini bildirdi. Koçbulut, bu durumun araştırılması gerektiğini vurguladı.

Yeni Fayın Özellikleri

Prof. Dr. Koçbulut, Sivas’ta meydana gelen depremin şehir merkezinin yaklaşık 20 kilometre güneydoğusunda, Karayün bölgesinde gerçekleştiğini belirtti. Bu bölgenin Deliler fayının kuzeydoğu ucuna yakın olduğunu ifade eden Koçbulut, "Deliler fayı ile bu deprem arasında bir ilişki kuramıyoruz. Çünkü Deliler fayı sol yana atımlı bir fay ama dün olan depremler tamamen normal fay karakteri gösteriyor," dedi. Koçbulut, MTA’nın diri fay haritasında yer almayan ve normal karakterde çalışan yeni bir fayın varlığını vurgulayarak, bu bölgenin çalışılması gerektiğini belirtti.

Sivas'ta 5 Büyüklüğünde Deprem Beklenmiyor

Sivas’ta bulunan fayların 5 büyüklüğünün üzerinde bir deprem üretmeyeceğini söyleyen Koçbulut, kuzeydeki Kuzey Anadolu fay zonunun ise büyük depremlere neden olabileceğini aktardı. "Sivas ve çevresinde deprem üreten faylarımız var. Bunlar Deliler, Kızılırmak, Divriği ve Gürün faylarıdır. Bu faylar en fazla 4.5-5 büyüklükte deprem üretebilir," diyerek halkın rahat olmasını tavsiye etti.

Erzincan Ve Bingöl Için Dikkat! Yeni Bir Fay Ortaya Çıktı2

Bakan Göktaş: Muhtarlar, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede önemli role sahip Bakan Göktaş: Muhtarlar, kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede önemli role sahip

Erzincan ve Bingöl Uyarısı

Erzincan ve Bingöl bölgelerine dikkat çeken Koçbulut, "Kuzey Anadolu fay zonu üzerinde büyük depremler oluşabilir. Özellikle Erzincan’ın doğusundaki Yedisu segmentinde büyük bir deprem bekleniyor," şeklinde uyarılarda bulundu. Koçbulut, bu bölgelerdeki sismik boşlukların tehlike oluşturduğunu da ifade etti.

Depremlere Hazırlıklı Olmalıyız

Koçbulut, alınacak tedbirlerle depremlerin felakete dönüşmesinin önlenebileceğini belirtti. 4.7 büyüklüğündeki depremin büyük bir deprem olmadığını vurgulayan Koçbulut, "Sivas’ta herhangi bir binanın sıvasında bile çatlak oluşturmamıştır," dedi. Ayrıca, depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizerek, mühendislik yapılarında teknik çalışmalara dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Koçbulut, "Deprem her zaman olacak; biz bu depremleri felakete dönüştürmemek için gerekli önlemleri alırsak, bir afete dönüşmez," şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA