Türkiye’de hastanelere gitmeden evvel ilk önce devlet tarafından hastaya atanmış olan ”aile hekimleri”ne görünmek son yıllarda yaygınlaştı ve bu sistem artık oturdu. Ancak bazı hastalar aile hekimlerini değiştirmek istiyor. Vatandaşlar, aile hekimi nasıl değiştirilir, MHRS sistemine nasıl üye olunur? sorularını sıklıkla soruyor. Peki, aile hekimi nasıl değiştirilir, MHRS sistemine nasıl üye olunur? İşte detaylar…

Vatandaşların koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak, Vatandaşların ihtiyaç duyması ile birinci basamak teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti sağlamak, Kayıtlı olan vatandaşların sağlık durumları hakkında genel bilgilere sahip olmak, Aile planlaması, anne ve çocuk sağlığı hakkında danışmanlık yapmak, Kayıtlı olan vatandaşların belirli aralıklarla sağlık taramalarının yapılması, Gerekli hallerde vatandaşların varsa tetkiklerini gerçekleştirmek, Gerekli olan durumlarda hastayı izlemeye almak, Hastanelere gidemeyen hastalar için gezici sağlık ekipleri aracılığıyla tedavilerini gerçekleştirmek.

Aile Hekimi Değiştirmek Mümkün Mü?

2010 yılı itibariyle uygulamaya konan aile hekimliği hizmeti, vatandaşların ikamet ettikleri bölgede otomatik olarak belirlenen doktorlardır. Çeşitli sebeplerle bulundukları bölgelerdeki aile hekimlerinden memnun olmayan vatandaşların aile hekimlerini değiştirebilme hakları bulunuyor.

Bunun için yapılması gereken ilk şey ise yeni gidilecek aile hekimi ile irtibat kurmak. Nedeni ise, yeni seçilecek olan aile hekiminin kontenjanının dolmamış olması gerekmektedir. Seçilmek istenen doktorun kontenjanlarında boşluk olması halinde, Aile Hekimi Değiştirme Dilekçesi doldurularak, ilgili kuruma verilir.

Yapılan aile hekimliği değişiklik başvurusu ise, e-devlet portalı üzerinden takip edilebiliyor. e-devlet üzerinde bulunan Sağlık Bakanlığı sayfasındaki “Aile Hekim Bilgi Sorgulama” başlığı altından başvuru sonucunu görüntüleyebilirsiniz. Aile hekimi değişikliği kolay bir işlem olsa da, vatandaşlar açısından sürekli olarak değişiklik yapılmaması tavsiye ediliyor.

E-nabız Aracılığıyla Aile Hekimi Değiştirme

E-nabız uygulaması için belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapılmalıdır. E-nabız kullanıcı bilgileri yoksa, e-devlet aracılığıyla sisteme giriş yapılabilir. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra çıkan ekranda fotoğraf bölümünün altında aile hekimi bilgileri görünmektedir. Ardından ‘Aile Hekimi Değiştir’ seçeneğine tıklayarak en yakın ve uygun durumdaki aile hekimi seçilir. Yapılan değişiklikler en erken bir gün içerisinde aktifleşir.

Aile Hekimi Randevu Alma

Aile hekimlerinden alınan randevular, intenet ve çağrı merkezi aracılığıyla hızlı ve kolay bir şekilde yapılabiliyor. Ancak nüfusun az olduğu küçük şehirlerde, randevu alma sistemi bulunmuyor. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşlar, çalışma saatleri içerisinde ilgili birime giderek muayene olabiliyor. İntenet üzerinden alınacak olan randevular için, Merkezi Hekim Randevu Sistemi olan MHRS’ye üye olunmalıdır. Aynı zamanda e-devlet portalı üzerinden de randevu alınabiliyor. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar PTT şubeleri aracılığıyla temin edebilir.

MHRS Sistemine Nasıl Üye Olunur?

Aile hekimliğinden randevu almak için en hızlı yöntemlerden olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi için bu sisteme üye olmak gerekmektedir. Sisteme e-devlet kullanıcı bilgileri ile de giriş yapılması mümkündür. Ancak MHRS Sistemi üzerinden üyelik alarak randevu işlemlerini gerçekleştirmek isteyenler için sistem üzerindeki ‘üye ol’ seçeneği üzerinden üyelik işlemleri tamamlanabilir.

Alo 182 Aracılığı İle Randevu Alma

Aile Hekimliğinden randevu almak için bir diğer yöntem de telefon aracılığıyla randevu almaktır. Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) numarası olan 182 üzerinden arama yapılarak istenilen birimden randevu alınabilir. Telefon üzerinden 182 aranılarak yapılan randevu işlemlerinde hastaya ait Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ile işlem yapılmaktadır. Ardından ilgili hastane ve birim için en uygun tarihleri paylaşılarak sizin için randevu oluşturulur.

Editör: Haber Merkezi