KOBİ'lere "mentör" desteği geliyor KOBİ'lere "mentör" desteği geliyor

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan (UİB) alınan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine kıyasla yalnızca %0,6 arttı. Şubat 2023'ten bu yana %1'in altında seyreden TÜFE, ekonomideki durgunluğun sürdüğünü işaret ediyor.

2024 yılı boyunca TÜFE'deki artışlar sınırlı kaldı. Bu yıl ocak ayında %0,8 gerileyerek son yılların en büyük düşüşünü yaşayan endeks, takip eden aylarda düşük oranlarda artış kaydetti. Uzmanlar, tüketici fiyatlarındaki bu durağanlığın Çin ekonomisi üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekiyor.

Üretici Fiyatlarındaki Düşüş Derinleşiyor

Üretici Fiyat Endeksi'nde (ÜFE) ise düşüş eğilimi ağustosta da sürdü. İmalat sektöründe fabrika çıkış fiyatlarını yansıtan ÜFE, geçen yılın aynı dönemine göre %1,8 azaldı. ÜFE'deki gerileme, iç talepteki zayıflık ve gayrimenkul sektöründeki daralma gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

Çin'de üretici fiyatları 2022'nin son çeyreğinden bu yana gerilemeye devam ediyor. 2024'te de düşüş eğilimi sürerken, deflasyon endişeleri ülkenin ekonomik toparlanmasını zorlaştırıyor.

Kovid-19 salgını sonrası dünya genelinde yüksek enflasyon yaşanırken, Çin'de tersine bir deflasyonist baskının derinleştiği görülüyor. Ülkedeki iç talep zayıflığı, yerel yönetimlerin borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki daralma, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyüme dinamiklerini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Editör: Mürvet Kara