Amerikan İç Savaşı 1 Şubat 1861 yılında gerçekleştiğini biliyor musunuz? Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington’daki yönetimi ile bu ülkeden ayrılmak isteyen 11 güney eyaleti arasında çıkmış geniş kapsamlı bir iç savaştı. 11 Güneyli Eyalet Abraham Lincoln’ün 1860 yılında başkan seçilmesiyle Jefferson Davis komutasında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. 12 Nisan 1861 yılında ise Güney Carolina’daki Sumter Kalesi’nden ilk top atışıyla birlikte savaş başlamıştı.

Savaşın ilk sonucu Lincoln’ün duraksamalarına ve bazı Demokrat Partililer’in tepkisine rağmen köleliğin kaldırılmasıdır. 22 Eylül 1862’de hazırlanmaya başlanan, 1 Ocak 1863’te uygulamaya konan bu önlem, 13 anayasa değişikliği önergesinin oylanıp kabul edilmesiyle 31 Ocak 1865’te yasalaştı. Ancak bu zaferden beş gün sonra Lincoln bir suikast sonucu öldürüldü.

Savaşın bitiminde güneydeki bütün kölelere de özgürlük hakları verildi. Kısa bir süre sonra da köleler oy kullanma hakkını kazandılar. Hani medeniyetten, insan haklarından bahsederler ya. Onlar köleliğin ve ırkçılığın temelidirler.

Savaşın sonunda güneydeki siyahilere birçok hak verildiyse de, bunlar kısa süre içinde güneyli beyazlar tarafından geri alındı. Ayrıca savaştan önce ABD’nin güney ve kuzey tarafları eşit zenginlikteyken, savaştan sonra güney ekonomik yıkıma uğradı ve kuzey öne geçti. Amerika Birleşik Devletleri bölünme tehlikesinin üstesinden gelerek tekrar tek bir ülke olarak birleşmiş oldu.

Gelelim bugüne… Yeni seçilen Başkan Trump, ABD’yi aldığı kararlarla karıştırdı. 1 Şubat ABD iç savaşını hatırlatan gelişmeler yaşanmasına sebep oldu. Yeni dünya düzeni diye birçok ülkenin bölünüp parçalanmasına ön ayak olan ABD, şimdi iç savaşa sürüklenme tehlikesi ile karşı karşıya…

16 eyalet Trump’ı kınadı

Özgürlükler ülkesi olarak sunulan ABD şimdi aldığı kararlarla özgürlükleri yasaklayan ülke konumuna geliyor. Donald Trump’ın, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesi, ABD’de 16 eyaletin başsavcısı tarafından kınandı. New York, Washington D.C, California, Pennsylvania, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Oregon, Connecticut, Vermont, Illinois, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland ve Washington eyaletlerinin başsavcılarının imzalarının yer aldığı kınama bildirisinde başsavcılar, bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnameyi ‘Anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı’ olarak niteledi. Başsavcılar bildiride, “130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump’ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz. Dini özgürlük, ABD’nin temel bir ilkesidir, her zaman öyle olacaktır ve hiçbir başkan bu gerçeği değiştiremeyecektir” dedi.

Birçok eyaletlerde Trump karşıtı gösteriler de yapılmaya devam ediyor. Bu gösterilerin daha da büyüyeceğe benziyor. Bulgar kâhin ve mistik Baba Vanga, Trump ile ilgili son kehanetiyle yeniden gündeme geldi. Balkanların Nostradamusu Baba Vanga, Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından bir kez daha gündeme geldi. Zira Barack Obama’nın seçilmesiyle ‘ABD’nin 44. başkanı siyah olacak’ kehaneti doğrulanan Vanga’ya göre, 44. başkan ABD’nin son başkanı olacak.

Şimdi ABD için ektiklerini biçme zamanı…