Yoğurttan çökelek yapmak isteyenler öncelikle taze yoğurt kullanmalıdır. Yoğurttan çökelek yapımının tarifi şöyledir:

·         Öncelikle yoğurt bir kap içine alınır. Burada yapılmak istenilen çökelek miktarına göre yoğurt miktarı belirlenir. Çabuk yapmak isteyenler yoğurt miktarını daha fazla kullanabilir.

·         Kullanılan yoğurdun kıvamı çok fazla yoğun olmamalıdır. Açmak isteyenler için su takviyesi yapılması tavsiye edilir.

·         Bir adet tencere alınır ve yoğurtlar bunun içine konulur.

·         Ocağın üzerinde kaynatılır. Ortalama olarak 3 dakikanın ardından üzerine tuz ilave edilir. Burada tuz katılması çökeleği hem lezzetlendirmek içindir hem de saklama sırasında bozulmasını engeller.

·         Pişirme işlemi tamamlanınca ocaktan kenara alınan çökelekler bezden geçirilir.

·         Beze alınan çökeleklerin suyu akıtılır.

YOĞURTTAN ÇÖKELEK YAPILDIĞINDA NASIL SAKLANIR?

Yoğurttan çökelek yapımında elde edilen çökelekler buzdolabında saklanmalıdır. Ortalama 0-4 derece soğuk bir ortamda saklanması bozulmaması açısından uygundur. Yaz aylarında süt ve süt ürünlerinin buzdolabında bile bozulma riski bulunur. Bu riski azaltmak için ağzı kapalı saklama kaplarında saklanmalıdır. Kahvaltılarda ya da yendiği zaman tüketilmek istenilen miktar kadar çıkarılması bozulmasını geciktirir. Bununla birlikte buzdolabının saklama derecesini düşürmek kış aylarında besinlerin daha soğuk bir ortamda saklanmasına yardımcı olur.

YOĞURTTAN ÇÖKELEK YAPILDIĞINDA NERELERDE KULLANILIR?

Yoğurttan çökelek yapanlar ara sıcak ya da ana yemek olarak kullanabilir. Bunun için farklı kullanım yerlerinden bazıları şunlardır:

·         Böreklerin içinde kullanılabilir. İster yufkadan yapılsın ister el açması olsun tüm börek çeşitlerinde çökelek farklı bir lezzet katar. Çökelek ile birlikte içine farklı malzemeler de konulabilir. Örneğin; maydanoz ya da çörek otu gibi lezzetler de börek karışımında çökelek ile yakışan gıdalardır.

·         Sabah kahvaltılarında tüketilebilir. İsteyenler zeytinyağı ve istedikleri baharatlar ile lezzetlendirildiğinde sabah kahvaltıları için bir alternatif olabilir. Bunun yanı sıra kızartılmış ekmeklerin üzerine konulduğunda çıtır kanepeler de yapılabilir. Hem ara öğünlerde hem de kahvaltılarda yenilebilir.

·         Yemeklerde kullanılabilir. Peynirin kullanıldığı yemeklerde de dileyenler çökelek de kullanabilir. Bununla birlikte yemeklerin yanında yapılan salata çeşitlerinde de peynir oldukça yakışan bir gıdadır. Özellikle Akdeniz salatası gibi yeşilliklerin yoğun olduğu hafif salata çeşitlerinde kullanılır. Hem besleyicilik açısından faydalıdır hem de farklı bir lezzet kazandırır.

·         Makarnalarda kullanılır. Makarna yapımında kullanılan çökeleğin içine isteyenler kırmızı toz biber de katabilir. Bir yandan acı verirken diğer yandan da renk olarak kırmızılık katar.

 YOĞURTTAN ÇÖKELEK YAPILMASI ÇOCUKLARDA NEDEN FAYDALIDIR?

Yoğurttan çökelek yapımının faydaları arasında öncelikle hijyenik olması gerekir. Hem yetişkinler hem de çocuklar daha temiz bir ortamda yapılan peyniri tüketmiş olur. Çökeleğin içinde yoğun miktarda kalsiyum minerali bulunur. Çocukların kemik ve iskelet yapısının gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Kahvaltılarda tüketildiğinde gün boyu ihtiyaç duydukları kalsiyum miktarını da karşılamış olurlar.

Bununla birlikte okul çağındaki çocukların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olmasına da yardımcı olur. Özellikle okula giden çocuklar daha sık hastalandıkları için doğal bağışıklık kazanmaları gerekir. Çökeleğin içinde bulunan yoğurttaki iyi bakteriler bu görevi yerine getirir. Çocuklarda kemik gelişimlerinde etkili olduğu kadar yetişkinlerde de etkilidir.

YOĞURTTAN ÇÖKELEK YAPILMASI YETİŞKİNLERDE NEDEN FAYDALIDIR?

Çökeleğin ham maddesi yoğurt kadınlarda belli bir yaştan sonra oluşan kemik erimelerini yavaşlatır ve kemiklerin yapısının bozulmasını engeller. Yetişkinleri de hastalıklardan korur. Üst solunum yolu hastalıklarını sık bir şekilde yaşayanlar bol bol süt ürünleri tüketmelidir. Çökelekte de yoğun miktarda yoğurt olmasından dolayı bağışıklık ve bağırsak sistemi iki şekilde çalışır. Ayrıca vücudun diğer tüm sistemlerinin uyum halinde çalışmasına yardımcı olur.

Editör: Haber Merkezi