Eylül ayında başlayan salgın sırasında toplam 66 vaka ve 15 ölüm kaydedildi. Marburg virüsü, ağır hemorajik ateşe yol açan, ölüm oranı %24 ile %88 arasında değişen bir enfeksiyona neden oluyor. Ruanda’daki salgında ölüm oranı %23 olarak gerçekleşti. Vakaların yaklaşık %80’i, hasta bakımı sırasında enfekte olan sağlık çalışanlarından oluşuyordu.

Hızlı ve Etkili Müdahale

Onaylanmış bir aşı veya antiviral tedavisi bulunmayan Marburg virüsüne karşı Ruanda sağlık otoriteleri, salgını kontrol altına almak için hızlı hareket etti. Hastalık izleme, teşhis testleri, temas takibi ve enfeksiyon kontrol önlemleri gibi yöntemler uygulandı.

Rwanda Biyomedikal Merkezi’nde günlük 350 numune test edilerek toplamda 7.400 test yapıldı. Ayrıca ABD merkezli Sabin Aşı Enstitüsü tarafından geliştirilen deneysel bir Marburg aşısı, ön saflardaki sağlık çalışanlarına uygulandı. Ruanda, aynı zamanda ilk Marburg tedavi klinik denemesini başlatarak önemli bir adım attı.

Evde Kombucha Yapımı: Probiyotik İçeceğin Faydaları ve Yapım Aşamaları Evde Kombucha Yapımı: Probiyotik İçeceğin Faydaları ve Yapım Aşamaları

Salgının Yayılması Nasıl Önlenebildi?

DSÖ’ye göre, alınan bu önlemler sayesinde vakalar ilk iki hafta içinde yarıya, daha sonraki haftalarda ise %90 oranında azaldı. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan Daniela Manno, virüsün çok bölgeli yayılım göstermesi ve sağlık çalışanları üzerindeki etkisinin salgını kontrol etmeyi zorlaştırdığını belirtti.

Gelecekteki Salgınlara Hazırlık

DSÖ’nün Ruanda temsilcisi Dr. Brian Chirombo, ülkenin bu salgına karşı gösterdiği “güçlü müdahale”nin siyasi liderliğin, uluslararası iş birliğinin ve sağlam bir sağlık sisteminin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. DSÖ, ileride olası virüs alevlenmelerine veya yeni bulaşmalara karşı Ruanda ile yakın iş birliği içinde çalışmayı sürdürecek.

Marburg Virüsü Nedir?

Meyve yarasalarından insanlara bulaşan Marburg virüsü, enfekte kişilerin vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla veya kontamine yüzeyler aracılığıyla insandan insana geçebiliyor. Belirtileri arasında ateş, yorgunluk, ishal ve kusma bulunuyor. 2023 yılında Tanzanya ve Ekvator Ginesi’nde yaşanan Marburg salgınlarında onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Ruanda'daki bu başarının, Afrika kıtasında halk sağlığı tehditlerine karşı mücadelede diğer ülkelere örnek teşkil etmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi