Sinema ve tiyatronun efsanevi ses sanatçısı James Earl Jones, 93 yaşında hayatını kaybetti Sinema ve tiyatronun efsanevi ses sanatçısı James Earl Jones, 93 yaşında hayatını kaybetti

Yıldız Sarayı ne zamana kadar ücretsiz? Yıldız Sarayı giriş ücreti 2024 ne kadar? Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı, ziyaretçilere açılmaya hazırlanıyor. Sultan III. Selim döneminde inşa edilen ve Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilerek devlet sarayı olarak kullanılan Yıldız Sarayı'nda, yenileme süreci tamamlanmak üzere. Yıllarca süren restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından, "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" gibi birçok önemli yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçilerini ağırlayacak.

YILDIZ SARAYI NE ZAMANA KADAR ÜCRETSİZ?

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, toplantıda yaptığı açıklamada, kompleksin açılışının Türkiye tarihi ve kültürel miras açısından taşıdığı öneme işaret ederek, "Ülkemizde Osmanlı Devleti'nden bugüne kalmış 5 sarayın en büyüklerinden birinin, birkaç gün içinde yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle buluşacağını hem ülkemize hem dünyaya duyuruyoruz." dedi.

Yıldız Sarayı, 2024 yılının Ağustos ayı sonuna kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek. Sonrasındaki ziyaretlerde ise müze kartı veya giriş ücreti satın alınması gerekecek. 

YILDIZ SARAYI TARİHÇESİ

Yıldız Sarayı, 19. yüzyıldan kalma gösterişli bir Osmanlı sarayıdır. Geniş iç kısmı, pavilyonları ve avlularıyla dikkat çeken saray, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti'nin ana sarayı olarak kullanılmıştır.

Yıldız Sarayı'nın ilk köşkü Sultan III. Selim zamanında yapılmıştır. Sonraki padişahlar da buraya çeşitli köşkler inşa ettirmişlerdir. Nisan 1877'de II. Abdülhamid, Dolmabahçe'den buraya taşınınca saray "Yıldız Saray-ı Hümâyunu" adını almıştır. Bu dönemde saray Osmanlı Devleti'nin yönetim merkezi olarak kullanılmıştır.

1924'te Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımına bırakılan Yıldız Sarayı, Harp Akademileri olarak hizmet görmüştür. 1977 yılında Kültür Bakanlığı'na devredilmiş ve restorasyon çalışmaları başlamıştır. Günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

Editör: Mustafa Özbek