Prof. Dr. Sami Şekeroğlu, uzun yıllar boyunca sinema eğitimi alanında öncü çalışmalara imza atmıştır.
"Sinema Emektarı" Prof. Dr. Şekeroğlu’nun Vefatı
Film Sanayii ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfı (Film-San), sosyal medya hesaplarından yaptığı duyuruda, "Sinema emektarı Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'na Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz," ifadelerini kullandı. Yazar ve yönetmen Gani Müjde, "Öğretmenler Günü'nde öğretmenimizi kaybettik. Şekeroğlu’na hayatımıza kattığı her şey için minnetle veda ediyoruz," diyerek duygularını paylaştı.
Sinema Dünyasında İz Bırakan Bir İsim
Yönetmen Nazif Tunç, Şekeroğlu’nu "Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü sahibi, ilk sinema profesörümüz" olarak tanımlayarak, "Türk Film Arşivi'nin kurucusu, binlerce sinemacı yetiştiren Sami Şekeroğlu'na rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum," sözleriyle anarken, onun Türk sinemasına olan katkılarının büyüklüğüne vurgu yaptı.
Prof. Dr. Sami Şekeroğlu Kimdir?
Sami Şekeroğlu, 26 Şubat 1937'de Elazığ'da dünyaya gelmiştir. Eğitim hayatına Elazığ'da başlamış, ardından İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne kabul edilerek Yüksek Resim Bölümünde eğitimini sürdürmüştür. Şekeroğlu, 1985'te doçent, 1987'de profesörlük unvanını almış, Mimar Sinan Üniversitesi'nde de çeşitli akademik görevlerde bulunmuştur.
1969’da kurduğu "Türk Film Arşivi" ile uluslararası alanda tanınmış, 1974 yılında MSGSÜ Sinema - TV Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kurarak Türkiye’nin ilk sinema müzesini oluşturmuştur. 1985'te "Toprak Adamları" adlı kısa filmi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Ödülü’nü kazanmış, 2023 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmüştür.
Şekeroğlu, hayatının son döneminde de MSGSÜ Sinema-TV Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Sinema-TV Bölüm Başkanlığı görevlerini yürütmüştür.
Türk Sinemasının Öncüsü Aramızdan Ayrıldı
Prof. Dr. Sami Şekeroğlu'nun vefatı, Türk sinema camiasında büyük bir kayıp olarak kabul edilmektedir. Sinema eğitiminin temellerini atan ve Türk sinemasının gelişimine katkı sağlayan Şekeroğlu, binlerce sinemacı yetiştirmiş ve sinema tarihine kazandırdığı eserlerle unutulmaz bir miras bırakmıştır.