Kırşehir'de, Orta Anadolu'nun kurak iklimine uygun olan yeşil mercimeğin ekim alanı geçen yıla göre arttı. Az yağış alan bozkırlarda tercih edilen yeşil mercimek, ürün çeşitliliği açısından da önem taşıyor.

Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, yeşil mercimeğin hububat alanındaki önemi hakkında şunları söyledi: "Bazı ürünler, ekim alanı ve rekolte açısından değer taşıyor. Kırşehir, Türkiye'nin yeşil mercimek ihtiyacının yaklaşık yüzde 16'sını karşılıyor. Bu yıl ekim alanlarımız arttı. İklim koşullarıyla rekolte değişebilir, ancak yeşil mercimek, çiftçilerimiz için önemli bir alternatif ürün olmaya devam edecek."

Erzincan'da böğürtlen yetiştiriciliği yaygınlaşıyor Erzincan'da böğürtlen yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Bu yıl yeşil mercimek ekim alanı yüzde 70 artarak 112 bin dekara ulaştı. Boztepe ilçesinde hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, Kırşehir'in az yağış alan bölgelerden biri olduğunu belirterek, "Ürün kalitesi ve verim nedeniyle çiftçiler mercimek üretiyor. Biz de üreticilere destek veriyoruz. 'Ekilmedik bir karış toprak kalmasın' talimatıyla çiftçilere yüzde 50 hibeli mercimek tohumu dağıttık." dedi.

İlçe, 2024 yılı itibarıyla mercimek üretim alanını yüzde 70 artırarak 66 bin dekardan 112 bin dekara çıkardı. Bu yılki ekimle, Kırşehir'le Türkiye'nin mercimek üretiminde önemli bir yer edinmesi hedefleniyor.

Çevirme köyü muhtarı Osman Yıldırım, köylerinde 4-5 bin dönüm alanda mercimek ekildiğini belirterek, bu yılki iklim ve kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşandığını ifade etti. Yıldırım, "Mercimeği biçtikten sonra 10-15 gün kurumaya bırakıyoruz. Kuruduktan sonra patoza atıp, harmanlıyoruz. Biçerdöverle biçen arkadaşlar, ürünün tamamen kurumasını bekliyor." dedi.

Kaynak: AA