Nihat Nasır - Diriliş Postası 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, yazın sıcaklığının bacak toplardamarlarında genişlemeye neden olduğunu ve bu durumun kapakçıkların kaçırmaya başlamasına yol açtığını söylüyor.

Gölbaşı, "Bacak varisli hastalarda, yazın sıcaklarında kan göllenmeye başlar. Eğer bu kişiler yeterince sıvı tüketmiyorsa gün içerisinde o bölgelerde pıhtı oluşmasına neden olurlar. Pıhtılar da akciğere atar, hayati tehlike arz eder. Yazın kalp krizinden öldü sanılan kişilerin pek çoğu akciğer embolisinden kaybedilmektedir. Yazın bacak toplardamarlarında kanın göllenmesi ve sıvı kaybı ciddi pıhtılaşmaya ve akciğere emboli atmasına neden oluyor." diye konuşuyor.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Yenidoğan çetesi ile mücadelede kararlıyız! Sağlık Bakanı Memişoğlu: Yenidoğan çetesi ile mücadelede kararlıyız!

Yaz aylarında, bacak varisli kişilerin bacaklarını mutlaka sıcaktan koruması ve gün içinde soğuk suyla yıkaması gerektiğini belirten Gölbaşı, varisi olanların ayakta sabit durmaktan kaçınması gerektiğini vurguluyor. "Ciddi sigara tüketen gençlerde yazın kalp krizi riski artar" diyen Gölbaşı, gün içinde bacağı yukarıya kaldırarak dinlendirmenin önemine dikkat çekiyor.

"Susuz kaldığımızda bacak varislerinin içindeki damarlarda pıhtı eğilimi son derece artar. Onun için yazın mutlaka gün içinde en az 2 litre su tüketmemiz gerekiyor. Özellikle yazın yaşlılardaki ölümlerin en önemli sebeplerinden biri akciğer embolisidir. Yaşlılarda dışarıdan görülür büyük varisler olmasa dahi pıhtılaşma eğilimi son derece yüksektir. Susuz kaldıklarında kanın akışkanlığı azalır, pıhtılaşma eğilimi artar." şeklinde konuşan Gölbaşı, özellikle yaşlılara da bol sıvı tüketmesini öneriyor.

Sıcak havanın kalp krizi riskini de tetiklediğini belirten Gölbaşı, "Yüksek tansiyona bağlı çok çeşitli beyin kanaması riskini de tetikler. Özellikle 60'lı yaşların üzerindekilerde sıcak havalarda beyin kanaması, aort damarı yırtılması, derin toplardamarlarda pıhtılaşma, buna bağlı akciğer embolisi gibi komplikasyonlar çok sık görülüyor. Varisi olan gençler de risk altında. Ciddi sigara tüketimi olan gençlerde sıcak havada kalp krizi riski son derece artıyor. Onun için mümkün olduğunca yazın sigara tüketimini azaltmaları, su tüketimini artırmaları gerekiyor. Mümkün olduğunca serin yerlerde bulunmalılar." uyarısında bulunuyor.

Editör: Nihat Nasır