Yaprak ciğerinin yapılışı ile ilgili tarifler acılı ve acısız olarak farklılık gösterebilir. Yaprak ciğer yapılışında gerekli olan malzemeler şunlardır:

·         Ciğer

·         Baharatlar

·         Soğan

·         Ekmek

Yaprak ciğer yapılışına başlamadan öne dana ciğerlerin kanı süzülür. Bunun için bir süzgeç kullanılır. Kanı süzülen ciğerler yaprak gibi ince ince kesilir. Ardından kızartılır. Pide üzerine koyulan ciğerlerin yanına salata ilave edilir.

Yaprak Ciğer Ne İle Sunum Edilir?

Yaprak ciğerin yanında servis edilirken genellikle soğan salatası eşlik eder. Özellikle Edirne bölgesinde oldukça ünlü olan ciğer, tüm lokantalarda soğan salatası ile servis edilir. Soğan salatası için gerekli malzemeler şöyledir:

·         Soğan

·         Limon

·         Sumak

Soğanlar doğrandıktan sonra avuç ile iyice suyu sıkılır. Buradaki amaç soğanların acı suyunun çıkmasıdır. Ardından sumak ve limon suyu ilave edilir. Güzelce harmanlandıktan sonra yaprak ciğerlerin yanında servis edilir. Bunun yanı sıra dileyenler soğanlar ve ciğerler ile birlikte kızartarak karamelize bir şekilde de sunabilir. Ayrıca közde pişirilen soğanlar da yaprak ciğerinin yanında garnitür olarak tercih edilebilir.

Yaprak Ciğer Neden Tüketilmeli?

Yaprak ciğerin tüketilmesinin faydalı olmasının sebepleri şunlardır:

·         Ciğerde bol miktarda B12 vitamini bulunur. Özellikle unutkanlık sorunu yaşayan kişilerin unutkanlık sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra diğer B vitaminleri de yer alır. Kansızlık ile ilgili sıkıntıları çözer.

·         Ciğer içinde yer alan A vitamini hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sağlıklı bir şekilde görmeye yardımcı olur.

·         Güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasını sağlar. Ciğer tüketenler kış aylarında daha az hastalanır. Vücut dirençleri artar ve hastalansalar bile kısa sürede iyileşirler.

·         Proteince zengindir. Özellikle spor yapanların günlük almaları gereken belirli bir oranda protein vardır. Bu proteinin karşılanmasına yardımcı olur. Kas ve iskelet yapısını güçlendirir. Kemik ağrısı yaşayanların ağrıları azalır.

·         Enerji verir. Çocukların büyümelerinde etkilidir.

Yaprak Ciğer Pişirirken Önemli Noktalar Nelerdir?

Yaprak ciğer yaparken püf noktalardan biri ciğerin yumuşak olmasıdır. Ciğer çok uzun süre ya da yüksek ateşte pişerse kuruma görülür. Bunun yanı sıra ciğerin daha yumuşak olması için süt içinde bekletilebilir. Süt ciğer ve diğer tüm et ürünlerinin daha yumuşak olmasına yardımcı olur.  Ciğer seçerken de dikkat edilmesi gereken kurallardan biri sinirleri ayıklanmış ciğer seçimidir. Sinirleri olan ciğerler pişme sırasında sertleşmesine sebep olur. Pişirme sırasında kızartılan yağın bol miktarda ve kızgın bir şekilde olması gerekir. Eğer yağ kızgın olmazsa ciğerler yağ çeker ve tadı hoş olmaz.

Yaprak Ciğeri Kimler Tüketmeli?

Yaprak ciğeri isteyen herkes tüketebilir. Burada dikkat edilmesi gerekilen nokta, diyet yapanlar ve kalp hastalıkları olanlardır. Diyet yapanlar listelerindeki diğer yiyecekler ile birlikte dengeli bir program yaparak tüketebilir. Ara öğünlerde küçük porsiyonlar halinde sebze ile birlikte yenilebilir. Bu sayede kilo alma sorunları da ortadan kalkar. Bunun yanı sıra yağda pişen bir gıda olduğu için kalp ve damarlarında tıkanıklık olanlar da tüketirken ölçülü olmalıdır.

Yaprak Ciğer Yapılırken Nasıl Lezzetlendirilir?

Yaprak ciğeri lezzetlendirmek isteyenler acı biber, kekik, kimyon, vb. gibi baskın baharatlar koyabilir. Acı sevenler içine isot biberi de ilave edebilir. Bununla birlikte kuyruk yağı ilave edildiğinde lezzeti da artar. Yaprak ciğerin sabit bir pişirme tekniği olsa da yanında servis edilen garnitürler ve pilav da yapılabilir. Farklı yeşillikler ile yapılan salata ile birlikte de yaprak ciğeri lezzetlendirmek mümkündür. Yaprak ciğerin yanında buz gibi bir ayran da iyi gider.

Editör: Haber Merkezi