Tuğçe Huy – Diriliş Postası

Yaşlandıkça, vücudunuzun kolajen üretimi doğal olarak yavaşlar. Bu durum, cildinizin sarkmasına ve kırışmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için bazı insanlar kolajen takviyeleri kullanır. Kolajen takviyeleri toz, hap, krem ve enjeksiyon gibi çeşitli formlarda bulunur.

Genellikle kolajen takviyeleri domuz, sığır veya balık gibi hayvansal ürünlerden elde edilir. Ancak hayvansal ürünleri azaltan veya tamamen ortadan kaldıran bireylerin artmasıyla vegan kolajen popüler hale gelmiştir. Vegan kolajen ve potansiyel faydaları veya riskleri hakkında ise henüz yeterli araştırma yapılmamıştır.

Vegan kolajen olabilir mi?

Veganlık, et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri ve bal gibi hayvansal kaynaklı hiçbir ürünü tüketmemek anlamına gelir. Vejetaryenlik ise daha az katı bir yaklaşımdır. Bazı bilim insanları, hayvansal olmayan "vegan" kolajen üretimi için maya ve bakteri gibi mikroorganizmaları genetik olarak değiştirebildiklerini söylüyor. Diğerleri biyomühendislik yöntemleriyle bu ürünleri geliştirmeye çalışıyor. Ancak, bu tür kolajenlerin hayvansal bazlı ürünlerle aynı sonuçları verip vermediği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kolajen için bitki bazlı destek

Vücudunuz kolajen üretirken, bu süreci destekleyecek besinlere ihtiyaç duyar. Uzmanlar genellikle besin takviyeleri yerine yiyeceklerden gelen besinleri tercih eder. Vegan iseniz, vücudunuzun doğal kolajen üretimini artırmak için şu bitkisel besinleri tüketebilirsiniz:

- Fasulye

- Portakallar

- Kırmızı ve yeşil biber

- Domates

- Brokoli

- Tam tahıllar (pirinç, mısır, buğday gibi)

- Fındık

Beslenme uzmanları, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılamak için günde beş ila dokuz porsiyon meyve ve sebze tüketmenizi önerir. Ayrıca, her gün güneş kremi kullanmak cildinizdeki kolajenin UV ışınları tarafından bozulmasını önleyebilir. İçeriğinde çinko oksit veya titanyum dioksit bulunan, en az SPF 30 olan geniş spektrumlu bir güneş kremi tercih edin. Bu, cildinizin en sağlıklı şekilde görünmesine yardımcı olur.

Vegan kolajen nasıl seçilir?

Göz nezlesi belirtileri ve tedavi yöntemleri Göz nezlesi belirtileri ve tedavi yöntemleri

Vegan kolajeni yerel eczanenizden veya internetten satın alırken şu adımları takip edin:

1. Şirketin web sitesini araştırın.

2. Kullandıkları bileşenleri kontrol edin.

3. Gerçek olamayacak kadar iyi görünen iddialara şüpheyle yaklaşın.

4. Önerilen miktardan fazlasını almayın.

5. Aldığınız takviyeleri ve nedenlerini doktorunuza bildirin. Cildiniz ve saçınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, tanı ve tedavi planı için bir dermatoloğa danışın.

FDA, takviye üreticilerinin iyi üretim uygulamalarına uymasını zorunlu kılar, ancak diyet takviyeleri reçeteli ilaçlar gibi düzenlenmez. Eğer vegan kolajen kullanırken kötü bir reaksiyon yaşarsanız, doktorunuza başvurun.

Editör: Tuğçe Huy