Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Emrah Ceviz, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nün ek hizmet binasında düzenlenen ve Akdeniz Bölgesi'ndeki tüm İl Sağlık Müdürleri, başhekimler ve ilgili yetkililerin katıldığı toplantıdan sonra gazetecilere açıklamalar yaptı. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun randevu sorunları yaşayan bazı branşlar için yürütülen çalışmaları kamuoyuna açıklayacaklarını belirttiğini hatırlatan Ceviz, bu doğrultuda kapsamlı çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Ceviz, ülke genelinde il il, hastane hastane, branş branş randevu yoğunluklarının kök nedenlerine inildiğini ve her birine yönelik ayrı ayrı çalışmaların yapıldığını ifade etti. “Hastalarımızın doğru basamaklarda doğru tedavileri ve takiplerini en sağlıklı şekilde alabilmeleri için yoğun bir çalışma içerisindeyiz” dedi. 

Kanser vakalarının kadınlara ve gençlere doğru kaydığı tespit edildi Kanser vakalarının kadınlara ve gençlere doğru kaydığı tespit edildi

1-2 ve 3. basamakların entegrasyonu ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirildiğini dile getiren Ceviz, şöyle devam etti:

Ceviz, her basamakta hekimlerin hastalarını daha iyi sahiplenmesi ve hekim-hasta ilişkisinin en iyi koşullarda kurulabilmesi için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı. 1. – 2. – 3. basamakların entegrasyonuyla birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirildiğini dile getiren Ceviz, “Üç basamağın birbiriyle iletişim sağlaması, aile hekimlerinin 1. basamakta takip ve tedavisini yapabilecekleri rahatsızlıkların tetkiklerini isteyebilmeleri gibi olanaklar sağladık” şeklinde ifade etti.

Ceviz, aile hekimlerini devlet hastanelerinin hekimleriyle bir araya getirerek, sağlık hizmetlerinin sosyal anlamda da entegre olmalarını teşvik ettiklerini belirtti.

12 BİN UZMAN HEKİM KATILACAK

Ceviz, 2025 yılında 12 bin uzman hekim aralarına katılacağını ve bu hekimlerin, randevu yoğunluğu olan illere ve hastanelere atanacağını belirtti. Ayrıca, kadro uygunluğu bulunan hastanelerde mesai kaydırmalarla 17:00'den sonra randevulu muayene yapıldığını, hekim eksikliği bulunan hastanelerde gönüllülük esasıyla mesai dışı çalışmalar yapılarak randevulu hastalara hizmet verildiğini ifade etti.

TELERADYOLOJİ UYGULAMASI

Hastanelerde yapılan MR ve tomografi raporlarının, ülke genelindeki radyoloji uzmanlarınca teleradyoloji üzerinden okunması için bir pilot çalışma başlattıklarını belirten Ceviz, “Kısa süre içinde tüm hastanelerimizin MR ve tomografi görüntülemeleri, radyoloji uzmanlarına teleradyoloji ile açılacaktır. Bu çalışmalarla geçtiğimiz üç hafta içerisinde, MHRS'de randevu almayı bekleyen hasta sayısını yüzde 30 azalttık ve bu azalmayı günbegün görmekteyiz” dedi.

Ceviz, 2024 yılında alınan 20 milyon 800 bin hastane randevusuna vatandaşların gitmediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA