Ukrayna, hükümet ve askeri personel ile savunma sektörü çalışanlarının resmi cihazlarında Telegram mesajlaşma platformunun kullanılmasını yasakladı. Bu karar, Rusya'nın 2022'de başlattığı tam ölçekli saldırının ardından alındı.

Ukrayna'nın güçlü Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (Rnbo), Telegram'ın düşman tarafından siber saldırılar, phishing ve kötü amaçlı yazılım dağıtımı, kullanıcı coğrafi konum tespiti ve füze saldırı düzeltmeleri için aktif olarak kullanıldığını belirtti. 

Telegram, yaptığı açıklamada, "Hiçbir mesaj verisini hiçbir ülkeye, Rusya dahil, sağlamadık" dedi. Rnbo, yasaklamanın, Ukrayna'nın üst düzey bilgi güvenliği yetkilileri, askeri yetkililer ve yasama organının katıldığı bir toplantıda alındığını belirtti. Askeri istihbarat başkanı Kyrylo Budanov, Rus istihbaratının Telegram kullanıcılarının kişisel yazışmalarına, hatta silinmiş mesajlarına erişme yeteneğine dair ikna edici kanıtlar sundu.

Budanov, "Her zaman ifade özgürlüğünü destekledim ve desteklemeye devam edeceğim, ancak Telegram meselesi ifade özgürlüğü değil, ulusal güvenlik meselesidir" ifadesini kullandı.

Kişisel Cihazları Etkilemeyecek!

Rnbo, Telegram kullanımının iş yükümlülüğü olan yetkililerin yasaktan muaf olacağını belirtti. Ayrıca, Andriy Kovalenko, yasaklamanın sadece resmi cihazları kapsadığını, kişisel akıllı telefonları etkilemediğini vurguladı.

Geçen yıl yapılan bir USAID-Internews anketine göre, Telegram, Ukrayna'da haber tüketimi için en çok kullanılan sosyal platformdur ve Ukraynalıların %72'si bu platformu kullanmaktadır.

Donald Trump: ”Kanada 51. eyaletimiz olsun” Donald Trump: ”Kanada 51. eyaletimiz olsun”

Telegram, 2013 yılında Rus kökenli Pavel Durov ve kardeşi tarafından kuruldu. Durov, 2014 yılında hükümetin platform üzerindeki muhalefet topluluklarını kapatma taleplerini reddettiği için Rusya'dan ayrıldı. 

Geçen ay Durov, organize suçlarla ilgili bir soruşturma kapsamında Fransa'da resmi olarak araştırma altına alındı. Telegram, Budanov'un iddialarını destekleyen herhangi bir kanıt incelemekle ilgilendiğini belirtti ve "Bu bilgilerin hiçbirinin mevcut olmadığını" ekledi.

Editör: Mürvet Kara