Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yazılı bir açıklamayla arabuluculuk ve uzlaştırma müesseselerinin Türkiye'de giderek yaygınlaştığını ve büyük başarılar elde edildiğini belirtti. 2013 yılında hukuk sistemine kazandırılan arabuluculuk, bugüne kadar 6 milyondan fazla dosyanın çözülmesinde önemli bir rol oynadı.

Tunç, arabuluculuk sisteminin dostane çözümleri teşvik ettiğini vurgulayarak, "Vatandaşlarımız daha barışçıl, hızlı ve düşük maliyetli bir süreçle haklarına kavuşuyor. 4 milyonun üzerindeki dosya anlaşmayla sonuçlandı. Bu da yüzde 65'lik bir başarı oranı anlamına geliyor," dedi.

Şarkıcı ve yönetmen Metin Arolat'ın cenaze namazı kılındı Şarkıcı ve yönetmen Metin Arolat'ın cenaze namazı kılındı

Başarı Oranları ve Kısa Sürede Çözümler

Bakanlık verilerine göre, arabuluculuk zorunlu olarak iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında uygulanıyor. İş uyuşmazlıklarında başarı oranı yüzde 49, ticari uyuşmazlıklarda yüzde 40 olarak kaydedildi. Ayrıca, 2023’te kira uyuşmazlıkları da arabuluculuk sistemine dahil edildi ve yüzde 47 başarı oranına ulaşıldı.

İhtiyari Arabuluculukta Yüzde 97 Başarı

Öte yandan, ihtiyari arabuluculukta müzakeresi tamamlanan dosyaların yüzde 97'si anlaşmayla sonuçlandı. Bu oran, vatandaşların isteğe bağlı olarak da arabuluculuğa başvurduğunu ve sistemin etkinliğini kanıtladığını gösteriyor.

Adalet Bakanı Tunç, arabuluculuk ve uzlaştırma sisteminin daha da geliştirilmesi için çalışmaların süreceğini belirtti.

Kaynak: DHA