Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Türkiye'nin internet serüveni, 1993 yılında ilk adımların atılmasıyla başlamış ve hızla gelişen bir dijital çağın parçası haline gelmiştir. 2000'li yıllardan itibaren artan internet erişimi ve mobil teknolojiler, ülkenin dijitalleşmesini hızlandırmış ve kullanıcı sayısında büyük bir artış sağladı. 2020'lerde ise dijitalleşme ve 5G teknolojilerinin etkisiyle Türkiye, küresel internet kullanımında önemli bir noktaya ulaştı.

Dijitalleşme

1990'lar: internetin ilk adımları

Türkiye'de internetin ilk adımları 1993 yılında atıldı. Bu dönemde, ODTÜ öncülüğünde Türkiye, ilk kez internetle tanıştı. İlk bağlantı, ABD'deki NSFNet ağı üzerinden sağlandı ve bu bağlantı, 64 Kbps hızındaydı. Bu yıllarda internet, daha çok akademik çevrelerde ve araştırma amaçlı kullanılıyordu.

Dijitalleçme ,

2000'ler: yaygınlaşma ve bilişim devrimi

2000'li yıllar, Türkiye'de internetin yaygınlaşmaya başladığı dönem olarak dikkat çekiyor. 2000 yılında, Türkiye'de internet kullanıcı sayısı yaklaşık 2 milyon civarındayken, bu sayı 2005 yılında 10 milyona ulaştı. ADSL teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte internet erişimi daha hızlı ve daha ucuz hale geldi.

Dijitalleşmer 22

2010'lar: mobil internet ve sosyal medya

2010'lu yıllar, mobil internetin ve sosyal medyanın yükselişe geçtiği bir dönem oldu. 3G teknolojisiyle birlikte, mobil cihazlar üzerinden internet erişimi hızla arttı. 2010 yılında Türkiye'de internet kullanıcı sayısı 30 milyona ulaşırken, 2019 yılında bu sayı 54 milyona çıktı.

Dişitalle

2020 ve sonrası: dijitalleşme ve 5G

2020'li yıllar, dijitalleşmenin hız kazandığı ve 5G teknolojisinin konuşulmaya başlandığı bir dönem olarak öne çıkıyor. 2021 yılı itibarıyla Türkiye'de internet kullanıcı sayısı 60 milyonu aşmış durumda.

Türkiet 2

Türkiye'de internet kullanımı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı son açıklamada Türkiye'nin internet kullanımında dünya ortalamasını aştığını belirtti. Bakan Uraloğlu, "Türkiye'de internet kullanım oranı dünya ortalaması olan yüzde 67'nin üzerine çıkarak yüzde 87,1'e ulaştı." diyerek, son yıllarda yapılan yatırımların önemini vurguladı. Son 22 yılda Türkiye'nin ulaşım ve iletişim altyapısına 275 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirten Uraloğlu, bu yatırımın internet kullanım oranlarının yükselmesi üzerindeki etkisine dikkat çekti.

X platformundan kullanıcılar neden ayrılıyor ve nereye gidiyor? X platformundan kullanıcılar neden ayrılıyor ve nereye gidiyor?

Türkiye-17

Elektronik haberleşme sektörü 2023 yılı itibarıyla 224,6 milyar lira gelir sağladı. Mobil şebeke abone sayısı 92,9 milyon, sabit şebeke abone sayısı ise 9,4 milyona ulaştı. Bakan, genişbant abonelerinin çoğunluğunu mobil genişbant abonelerinin oluşturduğunu belirtirken, 2023 yılı sonunda mobil genişbant abone sayısının 73,7 milyona ulaştığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin sabit genişbant yaygınlığı artışında OECD ülkeleri arasında ön sıralarda yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'de internet kullanımının artırılması ve dijitalleşmenin teşvik edilmesi amacıyla yapılan yatırımlar, ülkenin iletişim altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

Editör: Tuğçe Huy