Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akademik Yılı Açılış Töreni'nde konuşan Bakan Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda sıfırdan dev bir araştırma-geliştirme ekosistemi inşa ettiğini belirtti. 

Milli Teknoloji Hamlesi ve AR-GE Ekosistemi 

Kacır, sunum eşliğinde yaptığı konuşmada Türkiye’nin sanayi politikalarını ve “Milli Teknoloji Hamlesi” kapsamında atılan adımları anlattı. Kacır, “Türkiye’nin kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yolculuğu” ifadesini kullanarak, bu hamlenin Türkiye’nin küresel rekabetteki gücünü artırmaya yönelik olduğunu belirtti. 

“22 yılda büyük bir altyapı kurduk” diyen Kacır, “Bugün 1600’den fazla firmanın bünyesinde AR-GE ve tasarım merkezleri var. Teknoparklarımızın sayısı 104’e ulaştı ve burada faaliyet gösteren 11 bine yakın firma inovasyon odaklı çalışmalar yürütüyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Yüksek Teknoloji İhracatı

Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını belirten Kacır, “Son 22 yılda bu rakam 9 misline çıktı. Üniversitelerimizde kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarıyla teknoloji girişimlerine büyük destek sağlıyoruz” dedi. Kacır, bu sürecin Türkiye’nin refahını artırmaya yönelik önemli bir yolculuk olduğunu ifade etti.

Savunma Sanayinde Liderlik

Kacır, Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarılarına da dikkat çekti: “Türkiye, askeri insansız hava araçlarında (İHA) dünyada bir numaradır. Güneş paneli ve beyaz eşya üretiminde Avrupa lideriyiz.” Ayrıca, Türkiye’nin demir çelik, çimento, ticari araç üretiminde de Avrupa’da ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Dilan Polat ve kardeşine soruşturma: Hayasızca hareketler... Dilan Polat ve kardeşine soruşturma: Hayasızca hareketler...

“35 milyar doların üzerinde otomotiv, 30 milyar doların üzerinde kimya ve 25 milyar doların üzerinde makine ihracatımız var” diyen Kacır, Türkiye’nin katma değerli ürünlerde iddialı bir konuma geldiğini belirtti.

Türkiye'nin Ar Ge Çalışanlarının Sayısı 300 Bine Yaklaştı2

Türk Teknoloji Girişimleri

Kacır, Türkiye’nin teknoloji girişimciliği alanındaki başarısından da bahsederek, “Artık Türkiye’nin milyar dolarlık teknoloji girişimleri var. 2019’da 10 ‘Turcon’ hedefi koyduk ve şu an 7 tanesi hayata geçti. Hedefimiz, 2030’da 100 bin tekno girişim ve bu girişimlerden en az 100’ünün milyar doları aşması” dedi.

Kacır, sanayicilere AR-GE odaklı çalışmalar için teşvikler sunmaya devam edeceklerini ve sanayi ile üniversiteler arasındaki işbirliklerini daha güçlü hale getireceklerini sözlerine ekledi.

Uzay Programı ve TÜBİTAK Çalışmaları

Milli Uzay Programı'na değinen Kacır, Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üreten 11 ülkeden biri olduğunu hatırlattı. “Türksat 6A ile birlikte yörünge operasyonlarında deneyim kazandık. Bu deneyim, Ay projemizde de büyük katkı sağlayacak” dedi.

Konuşmasının ardından GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Bakan Kacır’a üniversite-sanayi işbirliğiyle geliştirilen ev tipi topraksız akıllı bahçe ürünü hediye etti.

Tören Katılımcıları

Törene Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA