Türkiye’de her yıl 125 bin kişinin inme geçirdiğini ifade eden Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Engin Koyuncu, 29 Ekim Dünya İnme Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Koyuncu, inmenin beyin damarlarının tıkanması veya beyin damarlarının kanaması sonucu gelişen ani bir nörolojik sorun olduğunu belirtti. "İnme, bilinç kaybı, konuşma ve yutma güçlüğü, yüz asimetrisi, vücudun bir tarafında güçsüzlük gibi belirtilerle kendini gösterebilir," diyen Prof. Dr. Koyuncu, dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon, Türkiye’de ise 125 bin kişinin bu sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. "Bu da ülkemizde her gün yaklaşık 350 kişinin inme geçirdiği anlamına geliyor," diye konuştu.

Risk Faktörleri Tütün ve Hipertansiyon

İnmenin önlenebilir bir sağlık sorunu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Koyuncu, “İnme riskini artıran en önemli faktörlerden biri tütün kullanımı ve yüksek tansiyondur. Bu nedenle tütün kullanımının azaltılması ve hipertansiyonla mücadele, inme riskini düşürmenin başlıca yolları arasında yer alıyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme, diyabet kontrolü, düzenli fiziksel aktivite ve yeterli uyku gibi yaşam tarzı değişiklikleri de inme sıklığını azaltmada önemlidir,” dedi. Prof. Dr. Koyuncu, erken teşhis ve tedavinin, özellikle damar tıkanıklığına bağlı inmede hem hayatta kalmayı hem de engellilik derecesini azaltmayı sağladığını vurguladı.

DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'daki meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'daki meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi

Robotik Rehabilitasyonun Önemi

İnme sonrası tedavide rehabilitasyonun önemine de değinen Prof. Dr. Koyuncu, “İnme tedavisi, rehabilitasyon ekibiyle yürütülen bir süreçtir. Biz de hastanemizde robotik rehabilitasyon sistemlerini kullanıyoruz. Bu sistem, sanal gerçeklik destekli bir yürüme bandından oluşuyor ve kişinin vücut ağırlığını kısmen destekleyerek denge ve yürüme eğitimine katkı sağlıyor. Yürüyüş ve el-kol rehabilitasyonunu destekleyen bu tür cihazlarla inmeli hastaların tedaviye uyumunu artırarak daha başarılı sonuçlar alıyoruz," dedi.

Kaynak: DHA