Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin kredi notunun artması ve FATF gri listesinden çıkmasının ardından son iki ayda yabancı yatırımcıdan somut ilgi görmeye başladıklarını açıkladı. Dağlıoğlu, 2023 yılının ilk beş ayında 4 milyar dolar olan uluslararası doğrudan yatırım (FDI) tutarının sene sonunda 12-14 milyar dolar aralığına ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Dağlıoğlu, Reuters ile yaptığı söyleşide, bu yılın ikinci yarısının yatırım hareketliliği açısından daha canlı geçeceğini öngördüklerini, ancak 2025 için çok daha pozitif bir beklenti olduğunu ifade etti. "Sonbahar aylarında yatırım duyurusu, açılış töreni veya temel atma töreni gibi etkinliklerimiz olacak, ancak 2025'teki beklentimiz daha büyük" dedi.

BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi BDDK, 3 şirkete faaliyet izni verdi

Elektrikli Otomobil ve Veri Merkezi Yatırımları

Önde gelen elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin Türkiye'ye yatırım açıklamasının ardından, Çin'den iki yeni otomotiv fabrikası yatırımının daha gelebileceğini belirten Dağlıoğlu, yıl sonuna kadar bir yeni veri merkezi yatırımının da gerçekleşebileceğini söyledi.

Dağlıoğlu, Çinli araç üreticilerinden Chery ve SAIC'in üretim tesisi yatırımı için yetkililer ve muhtemel yerli ortaklar ile görüşmeler yürüttüğünü hatırlatarak, "Müzakereler olumlu gidiyor, iki üretici ile yapılan yatırım görüşmelerinin de olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum" dedi.

Sanayi Bakanlığı'nın açıkladığı yeni teşvik programı kapsamında, en az 150,000 adet elektrikli veya hibrit araç kapasiteli fabrika yatırımları için 5 milyar dolar bütçeli hibe ve teşvik paketi açıklandı. Dağlıoğlu, bu yatırımların gerçekleşmesi halinde her birinin en az birer milyar dolar yatırım anlamına geleceğini belirtti.

Orta ve Uzun Vadeli Hedefler

Türkiye'nin 2023'e kadarki yirmi yıllık dönemde, dünya genelindeki doğrudan yabancı yatırımın ortalama yıllık %0.9'unu aldığını belirten Dağlıoğlu, orta vadede bu oranı kademeli olarak %1.5'e yükseltmek istediklerini ifade etti. 2024-28 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı'nın tamamlanmasına denk gelen dört-beş yıllık dönemin sonunda yılda 15-20 milyar dolar FDI seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Dağlıoğlu, Türkiye'nin yatırım çekme potansiyelinin sadece fiziki konumuyla değil, serbest ticaret anlaşmalarıyla da yatırımcılar için cazip hale geldiğini belirtti. Türkiye'nin mevcut durumda AB dahil 23 ülke veya bölge ile serbest ticaret anlaşması bulunuyor ve altı Arap ülkesi ve Ukrayna ile STA imzalanması için müzakereler devam ediyor.

Dağlıoğlu, "Türkiye sadece fiziki konumuyla değil, (serbest ticaret) anlaşmalarıyla da yatırımcılar için pazar oluşturuyor. İzlediği politik dengelerle bir yol tutuyor. Bu da çok kıymetli yatırımcı için" dedi.

Kaynak: AA