Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, toplantı öncesinde Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Gürcistan Savunma Bakanı Irakli Chikovani ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. İmza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletti ve Gürcü mevkidaşına misafirperverliği için teşekkür etti.

Türkiye'nin Desteklediği İlkeler

Bakan Güler, Türkiye’nin Gürcistan ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Köklü tarihi ve derin bağları bulunan ülkelerimiz arasındaki işbirliğini en üst seviyeye çıkarma irademizi teyit ettik. Azerbaycan ve Gürcistan'ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne güçlü desteğimizi bir kez daha yineledik."

Suriye’nin enerji altyapısına da Türkiye el atacak… Suriye’nin enerji altyapısına da Türkiye el atacak…

Güler, Güney Kafkasya’nın tarihi ve stratejik konumu itibarıyla bölgesel ve uluslararası güvenlik için kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki işbirliğinin, hem ülkelerin ortak çıkarlarına hizmet ettiğini hem de Kafkasya’da barış ve istikrara katkı sağladığını ifade etti.

İşbirliği ve Ortaklık Vurgusu

Güler, üçlü protokolün imzalanmasının ardından, bu işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yönündeki iradeyi teyit ettiklerini söyledi. Bu sinerjinin yeni işbirliklerine imkan tanıyacağını belirtti.

Güney Kafkasya'da Barışın Önemi

Gürcistan Savunma Bakanı Irakli Chikovani, toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, stratejik işbirliği ve bölgesel güvenlik konularının ele alındığını aktardı. Chikovani, Güney Kafkasya'da barış sürecini desteklediklerini ve çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesini hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, Gürcistan’da bir hafta sonra Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan askerlerinin katılımıyla "Sonsuzluk 2024" adlı tatbikatın yapılacağını duyurdu.

Azerbaycan'dan Bölge Güvenliğine Dair Uyarılar

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, bu toplantının ülkeler arasındaki stratejik diyaloğun açık bir göstergesi olduğunu söyledi. Hasanov, Ermenistan'ın silahlanma politikasını bölge barışına ciddi bir tehdit olarak nitelendirerek, Ermenistan’daki intikamcı eğilimlerin devam ettiğini belirtti. Hasanov, Ermenistan’ın komşu ülkelere yönelik toprak iddialarına ve bölge dışı ülkelerin müdahalesine dikkat çekerek, bu durumun bölgesel güvenlik için risk oluşturduğunu ifade etti.

Hasanov, şu sözleri ekledi: "Ermenistan'ın silahlanması, sadece Azerbaycan için değil, tüm bölge için bir tehlike kaynağına dönüşebilir. Bölgedeki çatışmaların çözümü, bölge ülkeleri tarafından gerçekleştirilmelidir."

Ayrıca, geleneksel ve geleneksel olmayan tehlikelerle mücadelenin önemine vurgu yapan Hasanov, uluslararası terörizm, enerji hatlarının güvenliği, siber saldırılar ve iklim değişikliği gibi yeni tehditlerle başa çıkmanın ortak çabalar gerektirdiğini belirtti.

Güçlü İşbirliği ve Barış İçin Ortak Çaba

Hasanov, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasındaki üçlü işbirliğinin, karşılıklı saygı ve güvene dayalı samimi komşuluk ilişkileri temelinde bölgede barış, güvenlik ve istikrarın korunması için büyük önem taşıdığını belirtti. Azerbaycan’ın, bölgedeki sorunların çözümünde işbirliğine açık olduğunu ve bölge ülkelerinin bu tür işbirliklerinden yarar sağladığını söyledi.

Kaynak: AA