Tunus’ta 6 Ekim’de yapılacak olan başkanlık seçimleri öncesinde, ülke genelinde protestolar düzenlenirken muhalefet üyelerinin tutuklanması siyasi atmosferi daha da gerginleştirdi. Özellikle başkent Tunus'ta büyük bir miting düzenleyen protestocular, Cumhurbaşkanı Kays Said’in yönetimini eleştirerek, ülkenin kötüleşen durumuna tepki gösterdi.

Kays Said ve İktidardaki Gerginlik  

Cumhurbaşkanı Kays Said, 2019 yılında yolsuzlukla mücadele vaadiyle halkın desteğini kazanmıştı. Ancak o tarihten itibaren parlamentoyu dondurması, anayasayı yeniden yazması ve ülkeyi kararnameyle yönetmesi geniş çaplı eleştirilere neden oldu. Muhalifler, gazeteciler, aktivistler ve sivil toplum üyelerinin tutuklanması ise Said’in gücü konsolide etme çabası olarak yorumlanıyor.

İsrail’in esirleri serbest bırakması için Hamas'a ‘milyonlarca dolar ve güvenli geçiş garantisi’ iddiası İsrail’in esirleri serbest bırakması için Hamas'a ‘milyonlarca dolar ve güvenli geçiş garantisi’ iddiası

Tunus’un en büyük muhalefet partisi Ennahda, geçtiğimiz hafta içerisinde parti üyelerinin toplu şekilde tutuklandığını açıkladı. Ennahda’nın yerel şubelerinden gelen bilgilere göre, en az 80 kişi gözaltına alındı ve baskının ülke genelinde 10 farklı bölgeyi kapsadığı belirtildi.

AB’nin Tepkisi  

Tunus’taki bu gelişmeler Avrupa Birliği’nin de dikkatini çekmiş durumda. AB'nin diplomatik hizmetlerinden sızan bir rapora göre, Tunus’taki politik atmosferin kötüleştiği ve sivil alanın daraldığına dair endişeler dile getirildi. Özellikle AB ile Tunus arasında imzalanan göç anlaşması, Tunus’un Batı yerine Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerle yakınlaşabileceği endişesini artırıyor.

Seçimlerin arka planında ülkenin artan ekonomik sorunları ve işsizlik oranı da dikkat çekiyor. Tunus’un işsizlik oranı %16’ya ulaşmış durumda ve gençler bu durumdan en çok etkilenen kesim. Ekonomik büyüme ise durma noktasına gelmiş durumda.

Kaynak: Haber Merkezi