Akış değişikliği nedeniyle nehrin su seviyesi düşerken, balıkların korunması amacıyla detaylı bir inceleme yapıldı. Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden gelen ekipler, su seviyesinin düşmesiyle birlikte nehre daha önce bırakılan ağı kontrol etti ve ardından kayıkla nehirde kapsamlı bir araştırma yaptı. Yapılan iki ayrı kontrolde de balık bulunamadı.

Geçtiğimiz hafta, Milli Saraylar Başkanlığı'nın koordinesinde Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, Sarayiçi Adası'nda nehrin Fatih Köprüsü kolunu hafriyat dökerek kapattı. Bu çalışmaların ardından Milli Saraylar ekipleri, tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara başlayacak.

Saray Rıhtımı Hakkında Bilgi

Fatih Sultan Mehmet döneminde 1452'de, Edirne Sarayı'nın yanından geçen Tunca Nehri üzerine Fatih Köprüsü'nün inşa edilmesinin ardından, nehir yatağının bir kısmına mermer döşenerek Saraçhane Köprüsü'ne kadar bir rıhtım yapılmıştı. 1484-1488 yılları arasında, II. Bayezid Camisi ve Külliyesi'nin inşası sırasında, II. Bayezid tarafından Tunca Nehri yeniden düzenlenmiş ve saray ile cami arasında kayıkla gidilebilecek bir yol oluşturulmuştu.

Van’da kaçak avlanan 2 şahsa 27 bin 960 TL idari para cezası uygulanacak Van’da kaçak avlanan 2 şahsa 27 bin 960 TL idari para cezası uygulanacak

Edirne Sarayı'ndan cuma namazı için Tunca Nehri üzerinden Evliya Kasım Paşa Camii ve Bayezid Camii'ne kayıklarla gidilirdi. Ayrıca, Sultan I. Ahmet, 1613 yılında Edirne'de kış geçirirken İstanbul'dan kayık getirerek bu rıhtımı kullanmış ve Tunca Nehri'nde gezintiler yapmıştır.

Kaynak: AA