DEMET İLCE / MUHABİR

Toz bulutları Atina'yı ve diğer Yunan şehirlerini kaplayarak gökyüzünü kıyamet turuncusuna çevirdi.

Sahra Çölü'nden kaynaklanan toz, kuvvetli kuzeybatı rüzgarlarıyla Akdeniz'i aşarak 23 Nisan Salı günü Yunanistan'a ulaştı. Akropolis ve Yunanistan'ın diğer simge yapılarının üzerindeki gökyüzü dramatik, ateşli bir renk tonuna büründü ve Yunan yetkilileri havadaki ince toz parçacıkları nedeniyle sağlık uyarısı yayınlamaya yöneltti.

Abant Gölü Milli Parkı’nda kar yağışı başladı Abant Gölü Milli Parkı’nda kar yağışı başladı

Rüzgârların doğuya doğru esmeye başlamasıyla olayın Çarşamba gününden itibaren sona ermesi bekleniyor.

Atina Ulusal Gözlemevi'nde meteorolog ve araştırma direktörü olan Lagouvardos Kostas, bir Facebook gönderisinde, "Ülkemizde meydana gelen Minerva Kırmızısı adı verilen güçlü Sahra toz transferi olayının geri çekilmesi bekleniyor." diye yazdı. "Batı-kuzeybatı rüzgarlarının hakimiyeti, yüksek toz konsantrasyonlarının Ege'ye aşamalı olarak aktarılmasına neden olacak, Perşembe günü (25 Nisan) ise Güneydoğu Ege Denizi'ndeki Yunan adaları olan Oniki Ada'da yüksek toz konsantrasyonları tespit edilecek." diye devam etti.

Kostas, 23 Nisan tarihli bir Facebook gönderisinde turuncu sisin altında kalan Atina'yı "Mars'taki bir koloniye " benzetti.

Kostas, Fransa Medya Ajansı'na (AFP) ve Associated'e verdiği demeçte, hava olayının "bulutların özellikle Girit adasını istila ettiği 21-22 Mart 2018'den bu yana Sahra'daki en ciddi toz ve kum konsantrasyonlarından biri" olduğunu söyledi.  

Ancak Sahra'da toz fırtınaları nispeten yaygın; bulutlar daha önce mart sonu ve nisan başında kuzeyden esen rüzgarlarla Yunanistan'a doğru ilerliyordu. AFP ve AP'nin haberine göre, bu ayın başındaki toz fırtınaları İsviçre'ye ve güney Fransa'ya da ince parçacıklar taşıdı.

AP'ye göre her yıl Sahra'dan 66 milyon ila 220 milyon ton (60 milyon ila 200 milyon mt) arasında mineral tozu çıkıyor. En büyük parçacıklar hızla aşağıya düşüyor, ancak en küçük parçacıklar Avrupa'da binlerce kilometre yol kat edebiliyor. Sahra toz bulutları da Atlantik Okyanusu'nu geçerek bazen Amazon'a ulaşıp gübre sağlayabilir.

Muhabir: Demet İlce