Açıklamalara göre, toplantıda mevcut atık su arıtma tesislerinin yetersizliği nedeniyle meydana gelen kirliliğin Marmara Denizi'ni olumsuz etkilediği ifade edildi. Ayrıca, denize kıyısı olan belediyelerin önceki eylem planında belirtilen ileri biyolojik arıtma tesisi kurma yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edildi. Bakan Yardımcısı Varank, mevcut atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesinin aciliyetine dikkat çekti ve bu dönüşüm oranının sınırlı bir artış gösterdiğini belirtti.

NEDENİ: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Varank, müsilaj oluşumunun üç temel nedeni olduğunu belirtti: deniz sıcaklığının artışı, denizin durağan yapısı ve kirlilik, özellikle azot ve fosfor seviyelerindeki artış. İlk iki nedenin iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Varank, üçüncü nedenin ise kentsel, endüstriyel ve tarımsal kaynaklı kirlilikten kaynaklandığını ifade etti.

Müsilaj Bilim Ve Teknik Kurulu Toplantısında Gündem Marmara Denizi'ndeki Kirlilik (2) (1)

Türkiye’de Su Kıtlığı Tehlikesi: Alınması Gereken Acil Önlemler Türkiye’de Su Kıtlığı Tehlikesi: Alınması Gereken Acil Önlemler

Toplantıda, Bilim ve Teknik Kurulu üyelerinin görüşleri ve önerileri de alındı. Müsilajın önlenmesi için atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik olarak inşa edilmesi ve mevcut tesislerin etkin bir şekilde işletilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, başta Susurluk Havzası olmak üzere derelerde fitoremidasyon uygulamaları, ekosistem temelli balıkçılığın önemi ve biyolojik mücadele ile yerli bakterilerle yapılan çalışmaların gerekliliği vurgulandı.

Kaynak: AA