Türkiye'de Bakanlık öncülüğünde 1987'den bu yana uygulanan Yenidoğan Tarama Programı ile bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların en erken dönemde tanılanması ve tedavi edilmesi amaçlanıyor.

Program kapsamında halihazırda 6 genetik hastalığın taraması yapılıyor.

Erken dönemde tedavi edilmediğinde kalıcı beyin hasarı, zeka geriliği, gelişme geriliğine neden olan fenilketonüri (FKU), zihinsel yetersizliğe yol açan konjenital hipotiroidi (KHT), işitme kaybı, nörolojik bozukluklar gibi komplikasyonlarla seyreden biyotinidaz eksikliği (BE), akciğerler ve sindirim sistemini etkileyen kistik fibrozis (KF), hormon bozukluğu olan konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ile kalıtsal ve ilerleyici kas hastalığı olan spinal musküler atrofinin (SMA) taraması yapılıyor.

Özel filtre kağıtlarına alınan birkaç damla topuk kanı örneği, hastalık tanısı konulan bebeklerin erken tedaviyle ölüm, kalıcı sakatlık, zeka geriliği, beyin hasarı gibi risklerle karşı karşıya kalmasının önüne geçiyor, sağlıklı bir geleceğe adım atmalarına imkan sağlıyor.

Geçen yıl 930 binden fazla bebek tarandı

2023'te program kapsamında 931 bin 882 bebek tarandı, 5 binden fazla bebek kalıtsal hastalık tanısı aldı.

Böylelikle, erken dönemde tedaviye yönlendirilen bebeklerin geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarının önüne geçildi.

"Kars aile mahkemesi hakiminden "topuk kanı" kararını veren hakim hakkında suç duyurusu" olayı

Kars'ta K.S. ve S.S. çifti, bebeğinden topuk kanı alınmasını reddetti. Aile, bilimsel kanıtları göz ardı ederek alternatif tıpçı Aidin Salih'in eserlerine dayanarak mahkemeye itiraz etti.

Elektronik sigara, KOAH riskini artırıyor Elektronik sigara, KOAH riskini artırıyor

Sağlık Bakanlığı, mahkeme kararının kesin olmadığını ve hatalı olduğunu belirterek istinaf sürecini başlattı. Bakanlıktan yapılan açıklamada; “Karar, ilk derece mahkemesi kararı olup kesin hüküm niteliğinde değildir. Kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir.” denildi. 

Yargı süreci sonuçlanana kadar Yenidoğan Tarama Programı devam edecek.

Ayrıca, CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, kararı veren hakim hakkında suç duyurusunda bulundu.

Erken tanı neticesinde gerekli tedaviye başlanarak çocukların hayatını sağlıklı şekilde devam ettirebilmesinin sağlandığını belirten Şahbaz, açıklamalarda bulunmuştu.

Şahbaz yaptığı açıklamada, "Aksi takdirde hayatını kaybedeceği, ömrünü kısaltan ve geri dönüşümü olmayan çok büyük hasarlar oluşuyor. Sağlık Bakanlığı'nın böyle bir uygulaması var. Kars aile mahkemesi hakimi, bakanlığın bu uygulamasına karşı 'alternatif tıp uzmanı' olarak ismi geçen kişilerin iddialarını esas alarak bilim dışı, gerçek dışı ve hukuka aykırı bir karar vermiştir. Bu Anayasa Mahkemesi'nin bugüne kadar verdiği kararlara da aykırıdır. Çocuğun da yüksek menfaatlerini gözetmeyen bir karardır. Bu nedenle de biz, Kars aile mahkemesi hakimi hakkında bugün suç duyurusunda bulunduk." ifadelerini kullanmıştı. 

Kaynak: AA