Toksoplazma IGG testi, toxoplazma gondii parazitinin varlığını test etmektedir. Özellikle hamilelikte yapılan bu test, teşhis açısından önem taşımaktadır. Bu test ayrıca kişinin daha önce toksoplazma gondii parazitini geçirip geçirmediğinin sonucunu da vermektedir. Toksoplazma ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Belirtileri genellikle baş ağrısı ve hafif ateş olarak görülmektedir. Bunun yanında görme bozuklukları da karşılaşılan durumlardandır. Bu belirtiler var ise hemen bir hastaneye başvurularak toksoplazma sorgulamasının yapılması önem taşımaktadır. Daha önce toksoplazma geçirmiş bir birey bağışıklık kazanmış olarak kabul edilir.

Toksoplazma Testi Nasıl Yapılır?

Toxoplazma IGG testi, yapılışı itibariyle oldukça kolaydır. Genel tahlillerde de bakılabilen toksoplazma gondii parazitinin saptanması için bir tüp kan alınmaktadır. Laboratuvar ortamında alınan kanların incelenmesi sonucunda toksoplazma gondii parazitinin var olup olmadığı öğrenilebilir. Toksoplazma testi için hastanın aç veya tok karnına kan vermesinin bir önemi yoktur. Yine de bazı hekim ve laboratuvar uzmanının önerileri mevcut olabilir. Kan vermeye gitmeden önce bilgi almak en doğrusu olacaktır.

Gebelikte Toksoplazma Testi Neden Yapılır?

Hamilelikte toksoplazma tahlili, yapılması önem arz eden testlerden birisidir. Toksoplazma, sadece gebelik döneminde değil normalde de görülebilen bir hastalıktır. Ancak gebelik döneminde bu parazitin vücuda girmesi bebeğe zararlı olabilmektedir. Çeşitli fetüs anomalileri ve bebek ölümleri gerçekleşebilmektedir. Özellikle hamile kişinin kedisinin olup olmadığı sorgulanır. Çünkü toksoplazma paraziti genellikle kedi dışkısında bulunur. Parazite sahip kedilerin bu paraziti bulaştırma süresi yaklaşık 3 haftayı bulmaktadır. Ancak 1 sene dahi parazit dışkıda tutunabilmektedir. Hamilelik döneminde bu parazitten korunmak için kısaca şunlar yapılabilir:

  • Marul, ıspanak gibi sebzelerin iyice yıkanarak tüketilmesi gerekmektedir.
  • Kum ve toprak temaslarından sonra eller sabun ile iyice yıkanmalıdır. Mümkünse temastan önce eldiven giyilmelidir.
  • Yenilecek olan etin iyice pişirilmesi gerekmektedir.
  • Yenilecek etin birkaç gün önceden taze olarak alınıp buzlukta bekletilmesi gerekmektedir.
  • Etin kesildiği tahta ve bıçakların her kullanımdan sonra iyice yıkanması önerilmektedir.
  • Kedisi olan kişilerin, kedilerine düzenli aşı yaptırmaları gerekmektedir. Kedileri çiğ et ile beslemekten uzak durmalılardır.
  • Hamilelik döneminde kedi kumu değiştirmekten uzak durulmalıdır.

Toksoplazma Test Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Toksoplazma tahlil sonucu, kişi daha önce toksoplazma gandii parazitine maruz kaldıysa pozitif çıkacaktır. Bu da kişinin bağışıklığı olduğunu ve bir daha geçirmeyeceği anlamına gelir. Böyle bir durumda önlem alınmaz. Ancak toksoplazma testi sonucu negatif gelirse kişinin gandii parazitine daha önce maruz kalmadığı ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumla özellikle gebelik döneminde karşılaşılırsa önlem alınması gerekir. Kadın doğum uzmanları rutin gebelik testlerinde toksoplazma ıgg testi istemektedirler. Gelen sonuca göre hastayı yönlendirirler.

Gebelikte Toksoplazma Adivite Testi nedir?

Hamilelikte toksoplazma IGM testi, aktif paraziti test etmek için yapılmaktadır. Yani toksoplazma testi ile gondii parazitine daha önce maruz kalıp kalınmadığını test edilirken, toksoplazma IGM testi ile gondii parazitine şimdiki zamanda maruz olup olunmadığına bakılır. Test sonuçları birkaç şekilde olmaktadır:

  • Toksoplazma IGM negatif ve toksoplazma IGG pozitif ise: Test yapılan kişi daha önceden bu parazite maruz kalmıştır fakat aktif bir parazitlik durumu söz konusu değildir. Bağışıklık kazanmıştır.
  • Toksoplazma IGM pozitif ve toksoplazma IGG negatif ise: Test yapılan kişide aktif olarak parazit mevcuttur ve daha öncesinde bağışıklık kazanılmamıştır. Test yapılan kişi gebe ise acil olarak takibe alınır.
  • Toksoplazma IGM pozitif ve toksoplazma IGG pozitif ise: Test yapılan kişiye 2 hafta arayla test tekrar edilir.
Editör: Haber Merkezi