Tip 2 diyabet, kandaki şeker seviyesinin çok yükselmesine neden olan yaygın bir durumdur.

Bunun nedeni vücudunuzun insülin adı verilen hormonu yeterince üretmemesi veya ürettiği insülinin düzgün çalışmaması (insülin direnci olarak bilinir) olabilir.

Bakanlıktan, asistanlara ayrılan kadronun yarıya düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama Bakanlıktan, asistanlara ayrılan kadronun yarıya düşürüldüğü iddialarına ilişkin açıklama

Eğer bu rahatsızlığınız varsa, düzenli kontrollerden geçmenin ve aktif olmanın yanı sıra, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmak için ne yediğiniz gerçekten önemli olabilir.

İnsanların diyabeti önlemesine ve yönetmesine yardımcı olan Londra Diyabet Diyetisyeni'nin arkasındaki kayıtlı diyetisyen Chanda Pattni, karbonhidratın kan şekeri seviyeleri üzerinde en büyük etkiye sahip besin olduğunu söyledi.

“DİYABET İÇİN KİŞİLEŞTİRİLMİŞ BİR YAKLAŞIM BENİMSENMELİ”

Pattni Sun Health gazetesine verdiği röportajda şunları söyledi: "Karbonhidratlı gıdaların kalitesine ve miktarına odaklanan kişiselleştirilmiş bir yaklaşım, diyabetin etkili bir şekilde yönetilmesi için gereklidir."

Chanda'ya göre karbonhidratlı bir yemeğin kalitesi, düşük glisemik indekse ve yüksek lif oranına sahip olmasına bağlı.

Ne kadar karbonhidrat tükettiğinizin (porsiyon büyüklüğü) kan şekeri düzeyleri üzerinde de etkisi olacaktır.

Glisemik indeks (GI), karbonhidrat içeren gıdalara yönelik bir derecelendirme sistemidir ve belirli bir ürünün kan şekerinizi ne kadar hızlı etkileyebileceğini gösterir.

Vücudunuz tarafından hızla parçalanan karbonhidratlar kan şekerinde hızlı bir artışa neden olabilir; bu da onların yüksek GI'ye sahip oldukları anlamına gelir.

Jöle bebekleri gibi şekerli yiyecekleri ve gazoz gibi şekerli içecekleri içerir.

Ancak diğer karbonhidratlar daha yavaş bir oranda sindirilip emilecek ve zamanla kan şekerinde kademeli bir artışa neden olacaktır.

LİF, DİYABET HASTALARI İÇİN FAYDALI OLABİLİR

Diabetes UK'e göre lif, karbonhidratların emilimini yavaşlatan fiziksel bir bariyer görevi gördüğü için yararlı bir besin de olabilir.

Protein ve sağlıklı yağları birleştiren bir yemek yemek de kan şekeri seviyelerinde yavaş bir artışa neden olabilir.

Kahvaltı söz konusu olduğunda, herkes diyabetini diyet, fiziksel aktivite, ilaç ve/veya insülin yoluyla farklı şekilde yöneteceğinden, tek beden herkese uymaz.

Ancak kahvaltı tabağınızdaki hangi yiyeceklerin kan şekeri seviyenizi yükseltebileceğini bilmekte fayda var.

UZAK DURULMASI GEREKEN YİYECEKLER

1-Tam yağlı süt içeren büyük bir kase şeker kaplı mısır gevreği tüketmemelisiniz. Rafine tahıllardan yapılmış, çikolata veya marshmallow içeren tahıllar daha yüksek bir GI'ye sahiptir ve lif oranı düşüktür, tam yağlı süt ise sağlıksız yağ içerir.

2-Tereyağlı ve reçelli iki dilim beyaz ekmek yemek de sakıncalıdır. Beyaz ekmek, lif oranı düşük ve reçel gibi daha yüksek GI'ye sahip rafine bir karbonhidrattır.

3-Hamur işleri birçok diyette yasaklanır. Bunun nedeni ise şeker ve sağlıksız yağlar içeren, daha yüksek GI'ye sahip başka bir yiyecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ