Kuzey Kore'nin tombul lideri Kim Jong Un'un 13 Eylül'de Vladimir Putin'le el sıkışırken görülmesi hem kendi açısından hem de silah satışı işi hakkında söyledikleri açısından dikkat çekiciydi.
Dünyanın en büyük beş silah satıcısı (Amerika, Rusya, Fransa, Çin ve Almanya) ihracatın dörtte üçünden fazlasını gerçekleştiriyor. Ancak gelecek vaat eden silah üreticileri eski muhafızlara kök söktürüyor. Değişen jeopolitiğin yarattığı fırsatlardan en iyi şekilde yararlanıyorlar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden faydalanıyorlar.


Kim'in Rusya ziyareti, Kuzey Kore'nin ülkesinin bocalayan savaş çabalarına yardımcı olacak teçhizat sağlayıp sağlayamayacağını görmek isteyen Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Temmuz ayında Pyongyang'a yaptığı ziyareti izledi. Kuzey Kore askeri ekipmanları için alıcı bulmayı çok istiyor.
Ancak Rusya'ya silah satmaya istekli çok az rejim var. Çin şimdiye kadar çift amaçlı çiplerden çok daha fazlasını sağlamaktan kaçındı (yine de Kuzey Kore üzerinden daha ölümcül şeyler kanalize edebilir).
Sadece İran, shaded kamikaze insansız hava araçlarından 2.400 kadarını satarak buna razı oldu.
Kuzey Kore daha geniş bir yelpazede malzeme sağlayabilir. Rus İskender balistik füzesinin neredeyse bir kopyası olan KN-23 gibi insansız hava araçları ve füzelerin yanı sıra, obüsler ve ÇNRA sistemleri de sunabilir.
Amerikan istihbarat kaynaklarına göre Kuzey Kore bir yıldan uzun bir süredir Rusya'ya 152 mm'lik mermiler ve Katyuşa tipi roketler teslim ediyor.
Rusya Pyongyang ve Tahran'dan alışveriş yapıyor çünkü her iki rejim de uluslararası yaptırımların hedefinde ve Putin hükümetiyle iş yaparak kaybedecekleri bir şey, kazanacakları çok şey var. Onlar bir "şer ekseni" değil, bir paryalar pazarı.

Güney Kore
Eğer Kuzey Kore silah endüstrisi Ukrayna'daki savaşla canlanıyorsa, güneydeki düşmanı daha da iyi durumda.
Güney Kore'nin silah ihracatçıları çatışmadan önce çok iyi satışlar yapıyorlardı. Bir düşünce kuruluşu olan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından derlenen silah satıcıları sıralamasında Güney Kore 2022'ye kadarki beş yılda dokuzuncu sıraya yükseldi.
Hükümet Güney Kore'yi 2027 yılına kadar dünyanın dördüncü büyük silah ihracatçısı yapmayı hedefliyor. Geçen yıl 17 milyar dolar değerinde silah satarak 2021'dekinin iki katından fazlasını gerçekleştirdi. Bunun 14,5 milyar doları Polonya'ya yapılan satışlardan geldi.
Güney Kore'nin, kendisini Avrupa'nın rövanşist Rusya'ya karşı savunmasında ön cephe ülkesi olarak gören Polonya ile yaptığı anlaşmaların boyutu ve kapsamı dudak uçuklatıyor.
Anlaşma, 180'i ordunun kendi envanterinden hızlı bir şekilde teslim edilecek ve 820'si Polonya'da lisans altında üretilecek 1.000 K2 Black Panther tankını içeriyor.
Bu rakam Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya ordularının toplamından daha fazla tank anlamına geliyor.
Pakette ayrıca 672 adet K9 Thunder kundağı motorlu obüs; 288 adet K239 Chunmoo ÇNRA; ve 48 adet Golden Eagle FA-50, düşük fiyatlı dördüncü nesil savaş uçağı da yer alıyor.
Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Tom Waldwyn, Güney Kore'nin silah işindeki başarısının rekabetçi maliyetler, yüksek kaliteli silahlar ve hızlı teslimattan kaynaklandığını söylüyor.
Fiyatlar Kore'nin üretim verimliliğini yansıtıyor. Kalite Kore'nin en iyi Amerikan silahlarıyla çalışma deneyiminden ve kendi yüksek teknolojili sivil sektöründen kaynaklanıyor.
Hızlı teslimat mümkün çünkü kuzey sınırlarında büyük bir tehditle karşı karşıya olan Koreliler, aynı zamanda hızlı bir şekilde hızlanabilen sıcak üretim hatları işletiyorlar.
SIPRI’nin silah transferi programında araştırmacı olan Siemon Wezeman, Güney Kore'nin başarısında hükümetin gönülden desteğinin ve cazip kredi düzenlemelerinin de kritik önem taşıdığını söylüyor.
Asyalı müşteriler, genellikle güvenilmez bir müttefik olarak görülen Amerika olmadan Amerika ile yakın bağlara sahip olmasını seviyor.
Bu durum Güney Kore'nin Kanada'nın eskiyen denizaltı filosunu yenilemek için 45 milyar dolarlık bir anlaşma yapmasına da yardımcı olabilir.
Geleceğe yönelik sorular arasında Güney Kore'nin müşterilerine teknoloji transferinde ne kadar ileri gideceği de yer alıyor ki bu, kendisini Güney Kore'nin ihracat ortağı olarak gören ve Avrupa pazarında Almanya ve Fransa ile rekabet eden Polonya için çok önemli bir konu.


Türkiye

Gelişmekte olan silah ihracatçıları arasında Güney Kore tartışmasız lider konumundaysa, ikinci sırada Türkiye yer alıyor.
İktidardaki Ak Parti 2002'de iktidara geldiğinden beri savunma sanayiine yatırım yapıyor.
NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya'dan S-400 karadan havaya füzeleri satın almasının ardından 2019'da uygulamaya konulan Amerikan ve Avrupa yaptırımları karşısında silah üretiminde neredeyse otonomiye ulaşma hedefi daha da acil hale geldi.
SIPRI, 2018-2022 yılları arasında Türkiye'nin silah ihracatının bir önceki beş yıllık döneme kıyasla %69 arttığını ve küresel silah pazarındaki payının iki katına çıktığını düşünüyor.
Yerel bir sanayi kuruluşu tarafından Temmuz ayında yayınlanan bir rapora göre, savunma ve havacılık ihracatının değeri 2022 yılında bir önceki yıla göre %38 artarak 4,4 milyar dolara ulaştı.
Bu yıl için hedef 6 milyar dolar. Pakistan Türkiye'den modernize edilmiş denizaltılar alıyor. Türkiye'nin Pakistan donanmasına sattığı dört korvetin sonuncusu da geçen ay denize indirildi. Hem Türkiye'nin gemilerinin rekabetçi fiyatlara sahip olması hem de Türkiye'nin kime satacağı konusunda çok az çekincesi olması nedeniyle diğer ülkelere daha fazla satış yapılması muhtemel.
Ancak Türkiye'nin ihracat atağına silahlı insansız hava araçları öncülük ediyor. Türkiye 18 Temmuz'da Suudi Arabistan ile Akıncı TİHA tedariki için 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.
Bu sistem, Libya, Azerbaycan, Etiyopya ve Ukrayna tarafından savaşta kullanılan Bayraktar TB2’yi de üreten Baykar tarafından üretildi.
TB2, Amerika'nın Türkiye'ye Predator insansız hava aracını satmayı reddetmesinin ardından geliştirildi.
Amerikan alternatifinden daha ucuz ve daha kolay temin edilebilir olması ve daha önce Batı dışı pazara hakim olan Çin SİHA’larından daha güvenilir olması nedeniyle 20'den fazla ülke satın almak için sıraya girdi.
Akıncı, çok daha güçlü. Havadan havaya füzeler ve 250 km menzilli stealth bir seyir füzesi olan SOM-A da dahil olmak üzere çok sayıda büyük silah taşıyabilir.
Katar, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi, Amerika'nın silahlarına olan bağımlılıklarını azaltarak Amerika ile ilişkilerinin bozulmasına karşı önlem almak isteyen diğer bazı Körfez ülkeleri arasında alıcı bulacaktır.
Bu ülkelerin kendi savunma sanayillerini kurma hedefleri var; Türkiye'yi istekli bir ortak ve takip edilecek bir örnek olarak görüyorlar.
Türkiye'nin hırsları, sırada bekleyen başka projelerden de anlaşılıyor.
Donanmanın yeni amiral gemisi Anadolu, 25.000 tonluk bir amfibi hücum gemisi ve Bayraktar uçaksavarlarını taşıyacak hafif bir uçak gemisi.
En az bir Körfez ülkesinin benzer bir gemi satın almak için görüşmelerde bulunduğu söyleniyor.
Pakistan ve Azerbaycan'ın ortak olduğu Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın yıl sonundan önce uçması bekleniyor.
İngiliz BAE Systems ve Rolls-Royce'un yardımıyla geliştirilen KAAN, Türkiye'nin F-35 ortak programından çıkarılmasına bir yanıt olarak görülebilir.
Türkiye bu uçağı Amerika'nın F-35 satmayacağı ya da şartlarını kabul etmeyen herkese pazarlayacaktır. Bir kez daha Körfez ülkeleri ilk sırada yer alabilir.
Güney Kore ve Türkiye ana rakiplerinin sıkıntılarından faydalandılar.

Rusya'nın düşüşü

SIPRI’ye göre Rusya'nın 2018-2022 yılları arasındaki silah ihracatı, önceki dört yıllık döneme kıyasla %31 daha düşük.
Saldırganlık savaşının savunma sanayileri üzerinde yarattığı baskı, jeopolitik izolasyonu ve iki büyük müşterisi Hindistan ve Çin'in Rus silahlarına bağımlılıklarını azaltma çabaları nedeniyle daha da büyük düşüşlerle karşı karşıya.
Daha önce Rusya'nın en büyük müşterisi olan Hindistan, 2018-22 döneminde Rus silah alımlarını %37 oranında azalttı.
Muhtemelen daha da ileri gitmiş olmayı diliyordur: Rusya'nın büyük ölçüde devlet kontrolündeki silah endüstrisi, kendi ordusunun ihtiyaçlarını müşterilerine verdiği taahhütlerin önüne koymak zorunda kalıyor.
Hindistan'ın hava kuvvetlerinin bel kemiği olan 272 adet Su-30MKI’nin birçoğu Rusya parça tedarik edemediği için kullanılamaz durumda.
Rusya'nın bazı silahları Ukrayna'da NATO kitlerine kıyasla kötü performans gösterdi. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar mikroçipler, bilyalı rulmanlar, takım tezgahları ve optik sistemler gibi ürünlerin ticaretini sınırlıyor ve bu da Rusya'nın savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve diğer ölümcül mekanizmaları satmasını engelliyor.
Ukrayna'daki savaş ne kadar uzun sürerse, Rusya küresel silah pazarındaki konumunu geri kazanmak için o kadar çok mücadele edecektir.


Çin

Çin ise 2018-22 döneminde silah ihracatının yarısından fazlasını Hindistan'a karşı müttefik olarak gördüğü tek bir ülkeye, Pakistan'a yaptı.
SIPRI’ye göre Pakistan'ın başlıca silah ihtiyaçlarının yaklaşık %80'i Çin tarafından karşılanıyor.
Bunlar arasında savaş uçakları, füzeler, fırkateynler ve denizaltılar yer alıyor. Pekin, müşterilerinin insan hakları sicilleri, Çin'in gönderdiklerini nasıl kullanmayı planladıkları ya da Batı yaptırımları altında olup olmadıklarıyla ilgilenmiyor.
Ancak Çin'in silah endüstrisinin de sorunları var.
Waldwyn'e göre bu sorunlardan biri, Çin'in on yıl önce askeri insansız hava aracı pazarına hakim olmak için yola çıkmasına rağmen, müşterilerinin düşük kalite ve daha da kötü destekten bıkarak Türkiye'ye bir kapı açması.
Wezeman'a göre ikinci neden ise Tayland'la yapılan denizaltı anlaşması ve Myanmar'a yönelik silah paketi dışında Güneydoğu Asya'daki diğer ülkelerin Çin'in zorbalığından bıkmış olmaları ve "onlara dokunmamaları".


Hindistan'ın sorunları

En azından Çin'in Hindistan'dan gelecek rekabet konusunda endişelenmesine gerek yok. Çok çaba sarf etmesine rağmen Hindistan'ın silah ihracatçısı olarak büyümesi çok yavaş oldu.
Narendra Modi hükümeti Hindistan'da üretilmesi gereken çok sayıda silah parçasını listeledi; yerli hafif tankların ve topların on yılın sonuna kadar hizmete girmesini umuyor.
Ancak Hindistan uzun süredir Rusya'dan uçak, tank ve savaş gemileri için üretim lisansı anlaşmaları kapsamında teknoloji transferine bel bağlamış durumda. Yatırımlar devlete ait kurumlar aracılığıyla savurganca yönlendiriliyor. Bürokrasi inisiyatifi boğuyor.
Tejas hafif savaş uçağı gibi projelerin üretime geçmesi onlarca yıl aldı ve hala sorunlarla dolu.
2002'de piyasaya sürülen Dhruv hafif helikopteri onlarca kez düştü.
Onlarca yıllık geliştirme sürecinin ardından Arjun Mk-2 tankının Pakistan sınırında konuşlandırılmak için çok ağır olduğu ortaya çıktı.
Yerel olarak üretilen kitler genellikle Hindistan'ın kendi silahlı kuvvetleri tarafından reddediliyor.
Wezeman "Eğer istemezlerse, ihraç etmek imkansız hale gelir" diyor.
Güney Kore ve Türkiye, ülkelerin iç güvenliklerini destekleyen kârlı silah işlerini nasıl kurabileceklerini gösteriyor.
Hindistan ise tüm şatafatına rağmen bunun nasıl yapılmayacağına dair bir ders niteliğinde.

Kaynak: gdh defence

Editör: Haber Merkezi